Cresterea dobanzilor in lei este o revenire la normalitate

Dobanzile interbancare in lei au crescut in decurs de o luna cu aproape un punct procentual, majorand semnificativ costul creditelor. Aceasta evolutie reprezinta insa o revenire la normalitate.

Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net

Dobanzile interbancare in lei s-au mentinut in ultimii ani la valori foarte scazute. Indicele Robor la 3 luni  – principala referinta dupa care dobanzile la creditele sunt ajustate – a coborat sub pragul de 1% din ianuarie 2016 si pana in urma cu cateva saptamani, cand episodul s-a terminat brusc.

In doar cateva zile, ratele Robor s-au majorat cu aproape un punct procentual, urcand pana la 1,8%.

Nivelul actual la care au ajuns dobanzile interbancare este apropiat de dobanda de politica monetara a BNR, stabilita la 1,75% de peste 2 ani. Situatia actuala este una normala deoarece dobanzile interbancare ar trebui sa fluctueze in jurul dobanzii cheie.

Daca ne uitam la evolutiile dinainte de 2014, observam ca Robor s-a plasat intotdeauna deasupra dobanzii cheie.

Prin urmare, nu ar trebui sa ne ingrijoram ca evolutia din ultimele saptamani ar putea continua in acelasi ritm, desi usoare cresteri nu pot fi excluse. Este posibil ca BNR sa fi fost nevoita sa intervina mai repede decat si-a propus, din cauza presiunilor politice.

Dupa aceasta revenire la normalitate, Robor ar urma sa creasca in tandem cu dobanda BNR, astfel ca va avea un parcurs mai lent. Tendinta va fi insa una de crestere pe termen mediu.

robor

Dobanzile au crescut prea rapid

Ceea ce nu este normal sa se intample este ca dobanzile interbancare sa creasca atat de mult intr-un interval atat de scurt. Acest lucru afecteaza negativ nu numai consumatorii, dar si mediul de afaceri.

In plus, credibilitatea BNR este afectata, deoarece creeaza perceptia ca a pierdut controlul dobanzilor.

Fluctuatiile ample de pe piata interbancara apar deoarece BNR foloseste un ecart foarte mare intre dobanzile la facilitatile permanente.

Dobanzile interbancare fluctueaza intre 2 repere:
–    dobanda stabilita de BNR la facilitatea de depozit: acesta este pragul minim pana la care pot scadea ratele Robor, deoarece banca centrala accepta oricand depozite de la banci la acest nivel de dobanda. Astfel, nicio banca nu are motiv sa coteze dobanzi mai mici pe piata interbancara;

–    dobanda stabilita de BNR la facilitatea lombard: acesta este pragul maxim pana la care pot creste ratele Robor, deoarece banca centrala imprumuta oricand bancile la aceasta dobanda. Prin urmare, nicio banca nu are motiv sa caute sa se imprumute pe piata interbancara la costuri mai mari.

dobanzi bnr

Diferenta dintre cele doua dobanzi era pana de curand de 3 puncte procentuale, ceea ce inseamna ca dobanzile Robor se puteau modifica oricand cu maxim 3 procente. La ultima sedinta de politica monetara, BNR a restrans coridorul dintre cele doua dobanzi la 2,5 puncte procentuale, limitand astfel posibilele fluctuatii.

Chiar si asa insa intervalul de fluctuatie este unul mare. Banca Centrala Europeana, de exemplu, foloseste in mod normal un coridor de 1,5 puncte puncte procentuale. In perioada actuala, cand dobanzile de la facilitatea de depozit au devenit negative, coridorul s-a restrans la numai 0,65 puncte procentuale. Astfel, revenirea dobanzilor in euro la normalitate se va produce intr-o maniera mai controlata si nu atat de brusc ca la noi.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult