Creditul cu buletinul va fi scos din zona iresponsabila

Creditul cu buletinul va deveni mai putin riscant pentru consumatori, deoarece finantatorii vor fi obligati sa verifice capacitatea de rambursare a clientului. Multe IFN-uri dau credite fara verificari in prezent.

Foto: patpitchaya/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: patpitchaya/ FreeDigitalPhotos.net

Creditul cu buletinul se acorda rapid si fara prea multe verificari. De cele mai multe cazuri, ai nevoie doar sa trimiti CNP-ul si contul bancar si primesti bani in cateva ore.

Creditele se acorda fara prea multe verificari

Majoritatea finantatorilor nu verifica daca imprumutatul are capacitatea sa ramburseze imprumutul sau atunci cand fac astfel de verificari, acestea sunt extrem de slab fundamentate.

In ultima perioada, numarul de IFN-uri care ofera imprumuturi de acest tip a crescut foarte mult, iar competitia dintre ele se da pe rapiditatea acordarii creditului. Iar pentru a da creditul cat mai repede, finantatorul trebuie sa renunte la verificari.

Faptul ca poti obtine un credit in cateva ore este un avantaj important pentru consumator. Insa, si mai important este ca el sa poata rambursa imprumutul. In caz contrar, situatia sa financiara se va inrautati.

Experienta internationala arata ca aceste imprumuturi rapide sunt nocive pentru consumatori daca nu pot fi rambursate la timp. Costurile mari percepute la aceste credite conduc rapid la supraindatorare.

Finantatorii trebuie sa evalueze capacitatea de rambursare a creditului

Pana acum, acesti finantatori nu erau obligati sa dea prea multe explicatii catre BNR, deoarece se considera ca sunt prea mici pentru a avea vreun impact asupra stabilitatii financiare.

La recomandarea Autoritatii Bancare Europene, BNR a trebuit sa schimbe legislatia. Regulamentul privind creditele acordate persoanelor fizicea fost modificat recent, iar IFN-urile mici sunt vizate in mod direct.

Acestea vor fi obligate sa verifice de fiecare data, capacitatea de rambursare a clientului. “Inainte de incheierea unui contract de credit, imprumutatorii realizeaza, pe baza unor informatii corespunzatoare si suficiente, o evaluare riguroasa a capacitatii clientului, luand in considerare factori relevanti”, se precizeaza in regulament.

Finantatorii iau in calcul nivelul veniturilor actuale si evolutia lor in timp, situatia cheltuielilor si alte aspecte financiare relevante.

In plus, creditorii iau masuri rezonabile pentru verificarea informatiilor obtinute, inclusiv prin consultarea unor surse independente. In prezent, companiile care dau credite cu buletinul se rezuma, in cel mai bun caz, in a solicita clientului informatii despre nivelul veniturilor si cheltuielilor, dar fara sa le verifice in vreun fel.

Rostogolirea creditelor rapide va fi limitata

In cazul in care dupa incheierea contractului, clientul solicita majorarea valorii totale a creditului, finantatorul va fi obligat sa reevalueze capacitatea de rambursare a creditului.

Aceasta obligatie este foarte importanta deoarece stopeaza rostogolirea creditelor rapide, procedura prin care dobanda se capitalizeaza si se adauga la soldul creditului. In acest mod, datoria creste galopant, ducand consumatorul intr-o situatie de indatorare permanenta.

Toti creditorii vor fi obligati sa stabileasca un grad maxim de indatorare si sa verifice incadrarea clientului in limitele maxime stabilite.

Noul regulament BNR urmeaza sa intre in vigoare spre sfarsitul lunii decembrie 2016, creditorii avand 3 luni la dispozitie ca sa se conformeze.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult