Creditele Prima Casa devin mai ieftine in 2016

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Marja de dobanda la creditele Prima Casa se reduce in 2016, de la 2,5% la numai 2%. Fondurile alocate pentru acest program s-au redus insa semnificativ.

Guvernul a adoptat pe 31 decembrie 2015, o hotarare (HG 1.016/2015) prin care reduce costul creditelor Prima Casa in 2016.

Marja de dobanda maxima acceptata in program scade de la 2,5 puncte procentuale la 2 puncte procentuale.

Rata dobanzii se calculeaza adaugand marja la indicele Robor la 3 luni (1% in prezent).

Dosarele in analiza beneficiaza de reducerea de dobanda

Noul nivel al costurilor se aplica pentru toate solicitarile de credite primite de banci, inclusiv pentru cele aflate in analiza.

Pana acum, exista o singura oferta de credite Prima Casa la acest cost. Aceasta era disponibila la BRD, insa doar pentru clientii care isi incaseaza salariul la banca.

Majoritatea bancilor practica nivelul maxim de costuri impus de stat, inca din 2009, cand s-a lansat programul.

Cat economiseste un consumator?

Ministerul de Finante a sustinut reducerea costurilor deoarece in prezent, intre costurile creditelor Prima Casa si cele ale creditelor imobiliare exista o diferenta foarte mica. Astfel, se justifica impunerea unor costuri si mai mici in programul Prima casa, deoarece bancile beneficiaza de garantii de stat.

Aceasta decizie avantajeaza beneficiarii de credite, deoarece vor plati rate mai mici.

Conform unei simulari realizate de Expertul Banilor, la un credit de 150.000 pe 30 ani, un client va plati rate mai mici cu 40 lei pe luna. In total, el va economisi peste 15.000 lei pe toata perioada de rambursare.

Fondurile scad cu 40%

Vestea proasta este ca fondurile alocate pentru acest program au scazut semnificativ. Plafonul de garantii disponibile este de 1,5 miliarde lei in 2016, fata de 2,5 miliarde lei in 2015. Prin urmare, are loc o reducere cu 40% a fondurilor.

Avand in vedere ca in ultimii ani, cererea de credite a sporit, este de asteptat ca fondurile sa fie eupuizate in partea a doua a anului.

Cum in 2016 vor avea loc alegeri parlamentare tocmai in acea perioada, este posibil ca guvernul sa fie fortat de partidele politice sa aloce noi fonduri pentru a nu genera nemultumiri in prag de alegeri.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult