Creditele imobiliare devin riscante din cauza avansului minim

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Persoanele care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta prin credit imobiliar sunt expuse riscului de a fi refuzati de banci din cauza avansului minim, care se poate modifica peste noapte fara nicio avertizare.

Perioada actuala nu este una favorabila achizitiei unei locuinte prin credit imobiliar, in cazul in care nu ai suficiente economii disponibile sau nu poti accesa un credit Prima Casa.

Avansul minim poate creste fara niciun avertisment

Avansul minim este in prezent de 15%, dar se poate modifica oricand, fara niciun fel de avertisment. Raiffeisen Bank si Bancpost au procedat deja in acest mod, majorand avansul minim la 33-35% din valoarea imobilului achizitionat, pentru a se proteja de efectele legii privind darea in plata.

Si alte banci ar putea aplica aceleasi masuri fara nicio notificare, ceea ce ridica probleme serioase pentru consumatori. Cei care mizeaza pe obtinerea unui credit cu avans redus – de 15% – poti fi luati oricand prin suprindere.

Cum ne protejam?

Este important in aceasta perioada ca potentialii clienti sa isi evalueze capacitatea de a obtine resurse suplimentare pentru a acoperi un avans de 30-35%, in cazul in care s-ar impune de catre banca.

Cei care nu au astfel de posibilitati risca sa nu poate obtina creditul, daca banca schimba conditiile de creditare in perioada in care dosarul de credit este nefinalizat.

Principalul risc este pierderea avansului platit vanzatorului la incheierea antecontractului de vanzare-cumparare a locuintei.

Pentru a nu pierde avansul, cumparatorii ar trebui sa isi rezerve dreptul in antecontracte de a-si recupera banii in eventualitatea in care nu se califica pentru un credit imobiliar.

Oferta precontractuala ar trebui sa fie ferma

Din pacate, bancile nu sunt obligate sa respecte oferta precontractuala pentru o perioda lunga de timp. In majoritatea cazurilor, bancile precizeaza in fisa cu informatii standard ca oferta este valabila doar in ziua in care este prezentata clientului.

Noua lege privind creditul ipotecar va aduce un plus de confort pentru consumator, dar nu va schimba prea mult situatia. Conform proiectului de lege realizat de ANPC, consumatorul va avea o perioada de reflectie de 15 zile calendaristice de la primirea ofertei. In acest interval, oferta va fi ferma pentru banca si nu va putea fi modificata.

Un interval de 15 zile este insa insuficient pentru a garanta ca imprumutul va fi acordat, conform ofertei initiale. Acordarea unui credit ipotecar dureaza intre 1 si 3 luni, in functie de situatie.

Solutia corecta ar fi ca legea sa impuna bancilor sa mentina ferm oferta prezentata clientului pentru o perioada de minim 30 de zile. Iar odata depus dosarul de credit la banca, conditiile de creditare ar trebui sa ramana aceleasi pentru clientul respectiv pana la finalizarea cererii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult