Creditele imobiliare cu dobanda fixa redevin atractive

Cresterea dobanzilor interbancare face ca ofertele de credite imobiliare cu dobanda fixa sa devina mult mai atractive, deoarece te protejeaza de posibilele cresteri ale ratelor.

Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Sira Anamwong/ FreeDigitalPhotos.net

Dobanzile interbancare in lei au cunoscut recent o crestere rapida. Indicele Robor la 3 luni a urcat intr-o singura luna cu peste 1 punct procentual, ajungand la 1,84%.

Cu cat pot creste ratele?

Cresterile de dobanda au impact foarte mare in cazul creditelor imobiliare, din cauza perioadei lungi pe care aceste imprumuturi se acorda.

De exemplu, la un imprumut de 200.000 lei pe 30 ani, rata lunara se majoreaza cu peste 12%, daca dobanda urca cu un punct procentual. Daca perioada de rambursare ramasa ar fi de 20 ani, ratele ar creste cu numai 9%.

Prin urmare, cu cat perioada ramasa este mai scurta, cu atat esti mai putin expus la fluctuatiile de dobanda. Poti face propriile simulari, cu ajutorul calculatorului Rate Credite.

Evident, atunci cand ai in vedere sa obtii un credit nou, perioada de rambursare este una lunga si trebuie sa ai in vedere impactul riscului de dobanda. Acest risc nu este de neglijat, deoarece ratele Robor este de asteptat sa isi continua cresterea in perioada urmatoare.

Stai fara griji, dar platesti mai mult

Din aceasta perspectiva, creditele imobiliare cu dobanda fixa devin mult mai atractive. In prezent, exista o singura banca – BRD – ce ofere credite cu dobanzi fixe pe 30 ani, acoperind astfel toata perioada de rambursare.

Cu un astfel de credit, ratele raman fixe, indiferent de ceea ce se intampla pe piata interbancara. Pe de alta parte, aceste imprumuturi sunt destul de scumpe, conform sectiunii de Comparatii Credite imobiliare. Rata dobanzii este cuprinsa intre 6,65% si 6,90%. Daca vrei sa stai fara griji, trebuie sa platesti mai mult.

Cele mai ieftine credite sunt cele cu dobanda variabila, dar unde exista riscul ca ratele sa creasca semnificativ.

O solutie de compromis: Dobanzi fixe in primii ani

O solutie de mijloc  – foarte atractiva in perioada actuala  – sunt creditele cu dobanda introductorie. Acestea au dobanda fixa in primii ani, ceea ce te ajuta sa depasesti conjunctura actuala, cu dobanzi in crestere.

Ulterior, rata dobanzii devine variabila, astfel ca poti profita de eventualele scaderi ale dobanzilor atunci cand ciclul economic se inverseaza. Evident, nimeni nu poate spune exact cand se va intampla acest lucru.

Oferta pe acest segment este una destul de variata, clientii avand posibilitatea sa fixeze dobanzile pe 1 an, 3 ani, 5 ani, 7 ani sau 10 ani.

Pentru a te proteja impotriva cresterilor de dobanda, ar trebuie avuta in vedere o perioada minima de 5 ani cu dobanzi fixe.

Ciclurile economice se intind pe perioade de cativa ani, astfel ca alegerea unei perioade prea scurte  – de 1 sau 3 ani – iti poate face mai mult rau decat bine. Dobanda fixa poate expira chiar atunci cand dobanzile sunt pe val, urmand sa resimti un soc puternic la trecerea pe dobanda variabila.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult