Credit de la broker: Avantaje si capcane

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

ExpertulBanilor.ro iti prezinta avantajele si capcanele unui credit obtinut prin intermediul unui broker de credite, precum si situatiile cand este mai bine sa mergi direct la banca.

Ca in orice domeniu de activitate, si pe segmentul creditelor exista intermediari, care faciliteaza procesul de vanzare. Atunci cand apelam la serviciile acestora trebuie sa avem in vedere modul in care acesti brokeri functioneaza, pentru a cunoaste atat punctele tari cat si slabiciunile.

Comoditatea, principalul avantaj

Principalul avantaj il reprezinta comoditatea. Brokerul de credite se poate deplasa la domiciliul tau sau la locul tau de munca pentru a colecta toate documentele de care ai nevoie pentru obtinerea creditului. Ulterior, el merge la banca si depune dosarul in numele tau.

Acest lucru prezinta interes in special, pentru persoanele care nu se pot invoi usor de la serviciu, pentru a-si rezolva problemele personale. Un credit pentru locuinta implica o procedura destul de greoaie, astfel ca ajutorul brokerului se poate dovedi foarte util.

De asemenea, un broker cu experienta poate evita situatiile cand documentele sunt completate gresit si pot fi respinse de banca, evitand drumurile inutile la banca.

In cazul in care alegi aceasta procedura de lucru, ExpertulBanilor.ro iti recomanda sa ceri brokerului sa iti aduca un exemplar dupa contractul de credit, pentru a-l putea citi in liniste acasa.

Brokerul isi primeste comision de la banca

De obicei, serviciile oferite de broker sunt gratuite, astfel ca solicitantii nu sunt taxati suplimentar. Prin urmare, costul creditului este acelasi, indiferent ca o persoana se adreseaza direct bancii sau prin intermediul brokerului.

Brokerii sunt remunerati de catre banca, primind un procent din suma imprumutata ca si comision. Unele banci ofera comisioane mai mari, astfel ca este posibil ca brokerul sa iti recomande creditele care ii aduc venituri mai mari. Iar de regula, cu cat un credit este mai scump, cu atat bancile tind sa achite comisioane mai mari.

Astfel, exista riscul ca brokerul sa te indrume uneori catre credite mai scumpe. De aceea, este recomandat sa verifici online, in prealabil ofertele bancilor, pentru a vedea care sunt costurile.

Brokerul nu lucreaza cu toate bancile

Un broker lucreaza doar cu cateva banci cu care are incheiate contracte de intermediere. Astfel, in ciuda declaratiilor facute de unii brokeri, acestia nu iti permit accesul la toata oferta existenta de credite.

In cazul in care ai gasit o oferta online care nu este in oferta brokerului, este recomandat sa te adresezi direct bancii respective.

Un alt aspect important este ca brokerii de credite nu sunt companii autorizate special in acest scop. Prin urmare, nicio autoritate nu verifica daca persoanele care vand credite au calificarea necesara pentru a desfasura aceste activitati. De aceea, este important sa alegi un broker cu reputatie, care a dovedit ca are experienta relevanta in acest domeniu.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult