Costul creditelor Prima Casa s-a unificat intre banci

Foto: mapichai/ FreDigitalPhotos.net
Foto: mapichai/ FreDigitalPhotos.net

Decizia guvernului de a reduce costul creditelor Prima Casa in 2016 a determinat bancile sa isi alinieze costurile la nivelul maxim permis de lege. Vestea buna este ca aceste credite au atins cel mai scazut nivel al costurilor.

Concurenta pe segmentul creditelor Prima Casa nu a fost niciodata una care sa se axeze pe costuri. Inca de la lansarea programului in 2009, costul creditelor s-a pozitionat in majoritatea cazurilor la nivelul maxim permis de lege.

Exceptiile erau destul de rare, iar dobanzile putea cobora cu pana la 0,6 puncte procentuale. In cele mai multe cazuri, bancile acordau reduceri de dobanda in cazul in care clientul urma sa isi vireze salariul la banca de unde obtinea imprumutul.

Acum aceste diferentieri au disparut, iar costul este acelasi pentru toti clientii, fara sa mai conteze daca isi incaseaza sau nu salariul la banca finantatoare.

Costul scade la valori minime

Din 2016, guvernul a decis sa scada pentru prima oara costul maxim al creditelor Prima Casa, marja de dobanda peste indicele Robor la 3 luni fiind redusa de la 2,5% la 2%.

Era si timpul ca o astfel de schimbare sa se intample, deoarece in ultimii 6 ani, conditiile de pe piata financiara s-au schimbat foarte mult, iar riscurile s-au redus semnificativ.

Reactia bancilor la aceasta modificare a legii a fost sa stabileasca dobanzile la nivelul maxim permis de lege. Pana acum exista doar 2 exceptii, insa reducerile oferite sunt foarte mici. CEC Bank scade marja cu 0,1% daca solicitantul doreste si un card de credit, iar Intensa practica o marja de 1,97%, cu 0,03% sub plafonul maxim.

Avand in vedere ca indicii monetari la lei au atins noi minime istorice la inceput de an, creditele Prima Casa au devenit acum mai ieftine ca niciodata.

Rata dobanzii a ajuns la numai 3%, iar tinand cont si de comisioanele de garantare si de asigurarile obligatorii impuse de banci, costul total (DAE) ajunge la numai 3,7%. Ofertele bancilor pot fi comparate in sectiunea Credite Prima Casa.

Beneficiile aditionale sunt scoase din oferta

O alta schimbare semnificativa in 2016 este reducerea fondurilor alocate pentru garantii de stat, cu 40% fata de anul trecut. Prin urmare, bancile vor acorda mai putine credite. E bine de stiut ca nici in 2015, fondurile nu au fost suficiente.

Astfel, este de asteptat ca programul sa se blocheze pe parcursul anului din lipsa de fonduri.

Cum oferta se reduce, unele banci profita si au inceput sa elimine din avantajele pe care le acordau in anii anteriori, cum ar fi evaluarea gratuita a imobilului.

Avand in vedere ca cererea depaseste oferta, este foarte posibil ca bancile sa prefere sa tina costul creditelor la nivelul maxim permis de lege, fara sa mai ofere niciun alt beneficiu.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult