Conversie credit din franci in euro: riscuri si avantaje

Daca ai un credit in franci elvetieni si te gandesti sa faci o conversie in alta moneda – euro sau lei – Expertul Banilor iti arata care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de operatiuni.

Aprecierea francului elvetian a crescut masiv efortul financiar al persoanelor care s-au imprumut in aceasta valuta. Efectul a fost resimtit diferit de clienti, in functie de momentul in care au luat creditul.

Cei mai puternic loviti au fost cei care s-au imprumutat in franci in vara lui 2007. Atunci cursul franc-leu coborase sub 2 lei pentru ca acum francul sa valoreze 3,7-3,8 lei.

Deprecierea francului afecteaza clientii cu credite in 2 moduri:
–    creste suma in lei necesara pentru plata ratei lunare;
–    creste valoarea in lei a soldului creditului.

Pe scurt, nu numai ca ai o rata mai mare, dar si datoria totala s-a majorat. In cazul in care te gandesti sa faci o conversie valutara –  sa spunem din franci elvetieni in euro – aceasta datorie majorata devine DEFINITIVA.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Pentru a intelege efectele, este necesar sa cunosti mai intai cauzele.

Criza financiara s-a declansat in vara lui 2007 in Statele Unite, iar in 2008 a cuprins intreaga Europa, inclusiv Romania. Atunci cand au loc turbulente financiare de amploare, investitorii internationali cauta cele mai sigure plasamente. Iar alaturi de yenul japonez si dolarul american, francul elvetian este o moneda de refugiu cu traditie.

Astfel, daca pana la declasarea crizei financiare, investitorii aveau averea plasata in diverse monede, ulterior ei si-au lichidat masiv plasamentele in valutele riscante in favoarea celor in franci elevtieni. Cum cererea de franci elvetieni a crescut brusc, acest lucru a dus la aprecierea masiva a francului fata de leu, dar si fata de euro, forint maghiar sau zlot polonez.

Volatilitatea poate fi prietenul tau cel mai bun!

Principala intrebare pe care ar trebui sa ti-o pui inainte de a solicita conversia creditului din franci in euro este daca francul se va deprecia vreodata.

Acum cursul euro-franc este la 1,2. Astfel, la un credit de 100.000 franci, prin conversie vei avea de rambursat un credit de 83.000 euro.

Daca insa cursul euro-franc va reveni la 1,6? Prin conversie atunci vei avea de rambursat numai 62.500 euro. Prin urmare, aproape 20.000 euro din datorie pot sa dispara fara ca tu sa faci nimic! Doar sa astepti!

Daca faci insa conversia, atunci cei 20.000 euro vor trebui rambursati prin rate, luna de luna.

Vestea buna este ca pietele financiare sunt prin natura lor, volatile: cotatiile valutare cresc si scad permanent. Iar in privinta francului, cursul si-a cam atins pragul de sus, atunci cand Banca Centrala a Elvetiei a anuntat ca nu va mai permite o scadere a cursului euro-franc sub pragul de 1,2.

Principala conditie ca francul sa se deprecieze este ca situatia financiara dificila din zona euro sa fie solutionata. Problemele datoriei publice din Grecia, Spania si Italia au redus increderea investitorilor, iar solutiile pentru remedierea situatiei necesita timp. Pe masura ce apetitul de risc al investitorilor se reface, ei vor renunta treptat la plasamentele in franci si vor alege alte valute pentru investitii.

Astfel, pe termen lung, sunt sanse mari ca situatia de pe pietele valutare sa se inverseze in avantajul tau.

Ce castigi prin conversie?

Pe de alta parte, este bine sa te intrebi ce castigi prin conversia creditului din euro sau lei.

Rata la credit se poate micsora doar daca noul imprumut are dobanzi mai mici. Iar dobanzile la franci elvetieni sunt in continuare mai mici decat cele in euro si in lei. Prin urmare, nu este exclus ca rata lunara chiar sa creasca.

La conversia unui credit in euro, este posibil ca banca sa iti mentina aceleasi dobanzi si comisioane ca la creditul in franci. Dar, efortul tau financiar ramane acelasi. Vei plati aceeasi suma in lei, insa, in loc sa cumperi franci de la casa de schimb, vei cumpara euro.

Totodata, nu exista premise mai favorabile de scadere a cursului euro-leu decat a cursului franc-leu. Dimpotriva, daca leul sa va aprecia, cel mai probabil, cursul franc-leu va scadea mai rapid decat cursul euro-leu.

Singurul avantaj este rata lunara va fi ceva mai stabila la creditul in euro, deoarece si cursul euro-leu este mai stabil. Acest lucru te costa insa asumarea unei majorari definitive a datoriei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult