Conversia creditelor in franci: De ce unii castiga procese si altii le pierd?

volksbank sediuVolksbank a anuntat ca a castigat 2 procese privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul istoric, instantele considerand cererile clientilor ca nefondate. Pe de alta parte, un client a castigat deja in mod irevocabil. Ce face diferenta?

Unele contracte de credite incheiate de Volksbank cuprind o clauza contractuala prin care banca are optiunea de a converti creditul din franci elvetieni in lei, daca are loc o fluctuatie mai mare de 10% a cursului de schimb.

De ce castiga Volksbank?

Volkbank a anuntat printr-un comunicat de presa ca a castigat 2 procese pana acum, care pot fi atacate cu recurs.

Intr-unul dintre ele, clientii au dat banca in judecata si au cerut in instanta sa se constate caracterul abuziv al acestei clauzei de conversie, iar Volksbank sa fie fortata sa converteasca imprumutul in lei, la cursul istoric.

In hotararea Tribunalului Bucuresti, se arata ca Volksbank nu are obligatia sa converteasca imprumutul in lei, ci doar optiunea de a efectua aceasta conversie in cazul unei fluctuatii cu 10% a cursului de schimb.

Iar, conform clauzelor contractuale, o eventuala conversie se poate efectua doar la cursul valabil la data conversiei si nu la cel istoric.

In ceea ce priveste caracterul abuziv al acestei clauze, Tribunalul a aratat ca acest lucru poate conduce cel mult la anularea clauzei respective si nu la modificarea ei, cu scopul de a forta banca sa converteasca imprumutul la cursul istoric. Nici banca la randul ei, nu beneficiaza de acest drept, conform clauzelor contractuale.

Un alt proces a avut loc la Galati, unde a fost depusa tot o solicitare de conversie la cursul istoric. “Si in acest caz instanta a apreciat tot ca nefondata solicitarea clietului de conversie a creditului din CHF in RON, la cursul de la data acordarii creditului”, se precizeaza in comunicatul Volksbank. In aceasta speta, contractul nici macar nu cuprindea clauza cu privire la optiunea bancii de conversie a creditului.

Un client a castigat procesul irevocabil

La sfarsitul lui 2014, un client a obtinut o decizie irevocabila la Tribunalul Galati, care a fortat banca sa converteasca imprumutul din franci in lei, la curs cu 10% mai mare decat cel de la data acordarii creditului.

Argumentatia a fost insa diferita. Tribunalul a apreciat ca optiunea de conversie de care banca dispune este una prin care se protejeaza in fata fluctuatiilor valutare. Iar atat timp cat clientul nu solicita conversia, ca urmare a cresterii cursului de schimb, banca da dovada de buna credinta.

Dar, in acest caz, clientul a solicitat in repetate randuri sa beneficieze la randul sau de optiunea de conversie. Instanta a considerat ca prin refuz, banca a dat dovada de rea-vointa, urmarind in acest fel indatorarea excesiva a clientului.

Pentru a se restabili echilibrul dintre parti, tribunalul a admis cererea clientului. Asa cum se observa, contextul in care s-a castigat acest proces a fost diferit, deoarece clientul a facut demersuri anterioare pentru a beneficia de o clauza favorabila doar bancii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult