Conturile curente de la BCR saracesc deponentii

Foto: ExpertulBanilor.ro

Detinerea unui cont curent la BCR va costa clientii 4,5 lei pe luna, devenind una dintre cele mai scumpe banci pentru gestionarea banilor. Deponentii ajung uneori sa nu mai castige nimic din depozite.

Administrarea contului curent a devenit o problema tot mai serioasa pentru clientii BCR, care trebuie sa faca fata an de an, unor noi majorari.

Pe 27 aprilie 2013, urmeaza sa intre in vigoare ultima scumpire, care urca valoarea lunara a comisionului de la 3,5 lei la 4,5 lei pe luna.

In acest mod, banca aliniaza comisionul de la contul curent simplu cu cel practicat la pachetul de baza pentru conturi curente.

Produse bagate pe gat clientilor

Oficial, clientii sunt informati ca, in acest mod, vor beneficia de mai multe servicii si la preturi mai reduse. De exemplu, un comunicat recent al BCR precizeaza ca “pachetul de cont curent ofera cel mai scazut cost total pentru operatiuni bancare care fac parte inevitabil, din viata de zi cu zi a oricarui client: retragere de numerar, plata facturilor sau transferuri bancare”.

ExpertulBanilor.ro va prezinta care vor fi efectele resimtite de deponentii BCR. Prin aceasta schimbare, banca forteaza pe toti clientii sa achizitioneze un minim de servicii bancare: cont curent, card de debit si internet banking.

Daca insa tot ce doresti este sa-ti faci un depozit la termen la BCR, atunci vrei sau nu vrei, esti obligat sa platesti 4,5 lei pe luna pentru servicii de care nu ai nevoie. Astfel, in decurs de 1 an, costul total pentru detinerea unui depozit la BCR se ridica la 54 de lei.

Depozite pe pierdere

In aceste conditii, deponentii ajung sa nu mai castige nimic in anumite situatii. Expertul Banilor a calculat 2 scenarii:

1

Depozit pe 1 an, cu retragerea banilor banilor in numerar la scadenta

In aceasta situatie, clientul are de achitat, pe langa comisionul de administrare al contului curent, impozitul pe dobanda de 16% si comisionul de retragere in numerar de 0,5%.

Daca tinem cont de toate aceste comisioane si de nivelul actual al dobanzilor la depozitele BCR (4,40% pe an), depozitele pe 1 an mai mici de 1.700 lei vor fi pe pierdere: la scadenta vei retrage mai putin decat ai depus! Intreaga dobanda este folosita pentru plata comisioanelor si a impozitului.

Practic, este nevoie ca depozitul sa fie mai mare de 1.700 lei, pentru a nu pierde din banii depusi.

2

Depozit de 10.000 lei pe 1 an

Evident, chiar si depozitele mai mari decat pragul mentionat vor fi afectate semnificativ, deoarece o parte importanta din dobanda depozitului va fi retinuta de banca, sub forma comisioanelor.

Daca luam in considerare un depozit standard de 10.000 lei pe 1 an, suma neta pe care clientul o va putea retrage la scadenta va fi de 10.264 lei, dupa retinerea tuturor comisioanelor si a impozitului pe dobanda.

Prin urmare, randamentul real al depozitului va fi de numai 2,6% pe an. Nivelul sau este aproape de 2 ori mai mic decat rata dobanzii afisata de banca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult