Poti deschide cont bancar in orice stat din UE

Foto: patrisyu/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: patrisyu/ FreeDigitalPhotos.net

Parlamentul European a adoptat o directiva care da dreptul oricarui cetatean european sa poata deschide un cont bancar in orice stat membru al UE.

Directiva conturilor bancare garanteaza dreptul la un cont bancar pentru fiecare cetatean al UE. Scopul urmarit este sa pemita oricarei persoane – peste tot in spatiul comunitar – sa poate utiliza serviciile moderne de plati pentru tranzactiile de zi cu zi.

In ce conditii se poate beneficia de acest drept?

Locul de resedinta nu mai poate reprezenta o bariera in calea deschiderii unui cont curent. Prin urmare, chiar si cetatenii romani isi vor putea deschide conturi la banci din strainatate.

Singura limitare impusa de directiva este ca cei care solicita astfel de conturi sa aiba un interes real in a detine contul respectiv. Aceasta restrictie s-a impus pentru a se evita abuzurile in utilizarea acestui drept de catre consumatori.

Directiva obliga bancile sa deschida conturi bancare pentru toti consumatorii interesati de acest produs, indiferent de situatia lor financiara. Faptul ca o persoana are restante fata de banci sau are o situatie financiara precara, nu poate fi un motiv de refuz.

Ce permite contul bancar de baza?

In baza directivei, orice persoana va avea dreptul la un cont bancar de baza, pentru a efectua tranzactii de derulate in mod frecvent cu ajutorul acestor produse, cum ar fi:

  • depuneri si retrageri de numerar;
  • incasarea venitului (salariul, pensia, ajutoare sociale) prin banca;
  • posibilitatea de a face transferuri, prin ordine de plata, debit direct sau plati programate, in scopul achitarii facturilor sau pentru a vira bani in contul altor persoane;
  • obtinerea unui card de debit atasat contului, prin care sa poata retrage bani de la bancomate, sa faca plati la comercianti sau sa cumpare online;
  • acces la aplicatiile de internet banking.

 

Cand se va aplica directiva?

Statele membre trebuie sa decida daca aceste conturi vor fi oferite consumatorilor in mod gratuit sau la un cost rezonabil. Daca se va introduce un cost, acesta trebuie sa fie unic la nivel de tara, valoarea comisionului urmand a se stabili pornind de la tarifele medii practicate de banci si costurile asociate cu furnizarea serviciilor.

De asemenea, fiecare stat membru trebuie sa decida daca toate bancile vor fi obligate sa ofere conturi de baza sau doar unele dintre ele. In cazul in care se selecteaza doar cateva banci, acestea trebuie sa aiba o retea teritoriala la nivel national, pentru a permite accesul facil al consumatorilor la aceste servicii.

Pentru ca noile reguli sa devina obligatorii, mai trebuie parcursa o procedura formala, prin aprobarea lor in Consiliul UE. Ulterior, statele membre au la dispozitie 2 ani pentru a transpune directiva in legislatia nationala.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult