Consumatorii isi recupereaza putin din prejudiciu prin concilierea CSALB

Procedurile de solutionare alternativa a litigiilor sunt avantajoase mai mult pentru banci decat pentru consumatori, deoarece acestia ajung sa isi recupereze doar o mica parte din prejudiciu.

Foto: fantasista/  FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Rezultatele procedurilor de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar sunt foarte putin transparente. Informatiile furnizate prin comunicatele de presa sunt incomplete si nu permit o evaluare independenta a corectitudinii solutiilor date.

Departamentul de comunicare al CSALB prezinta cazuri in care consumatorii au recuperat diverse sume de bani, fara a se prezenta detaliat situatia.

Un comunicat recent ofera insa indicii ca solutiile date de conciliatori nu sunt chiar atat de avantajoase pentru consumatori, asa cum sunt ele promovate. Consumatorii ajung sa se multumeasca cu sume mult mai mici decat prejudiciul cauzat de banca.

Pe 5 iulie 2017, CSALB anunta ca un consumator a ajuns la o solutie amiabila cu banca in numai 8 zile. Clientul a reclamat faptul ca banca a transformat comisionul de risc in comision de administrare. Acest comision valora 56 euro pe luna. Consumatorul a cerut restituirea integrala a comisionului si eliberarea lui din ratele lunare.

Solutia propusa de CSALB si acceptata de ambele parti a fost ca banca sa returneze aproape 1.800 euro, suma cu care s-a stins intregul soldul ramas de rambursat.

Intelegerea nu se incheie in cei mai buni termeni pentru client

Acest caz este considerat un succes de catre CSALB. In realitate, insa, consumatorul s-a multumit sa-si recupereze o mica parte din prejudiciu.

Indicii despre valoarea prejudiciului aflam chiar din declaratia conciliatorului.

Negocierea a durat foarte putin. Banca a fost receptiva si, desi creditul a fost luat inainte de 2010, in urma negocierilor avute, partile au ajuns la o intelegere privind stingerea in integralitate a creditului, deci consumatorul nu a mai achitat nicio suma de bani catre banca pentru cele 7 rate de credit ulterioare”, afirma conciliatorul care s-a ocupat de acest caz, avocata Camelia Popa.

Transformarea comisionului de risc in comision de administrare s-a petrecut in iunie 2010, o data cu intrarea in vigoare a OUG nr. 50/2010. Aceasta lege a interzis comisionul de risc, iar banca l-a redenumit in comision de administrare. 

Ceea ce vrem sa aratam este insa ca, in acest caz, consumatorul a platit in mod nejustificat un comision de administrare timp de 7 ani.

Daca luam in calcul valoarea comisionului de 56 euro pe luna, atunci reiese ca in total, consumatorul a achitat o suma de 4.700 euro sub forma comisioanelor de administrare. In cazul in care comisionul s-a calculat ca procent din sold, atunci suma revendicata ar fi chiar mai mare.

In urma concilierii CSALB, consumatorul a recuperat numai 1.800 euro, adica 38% din prejudiciu. Acest lucru arata ca banca are o pozitie dominanta in aceste negocieri, deoarece reuseste ca scape de un litigiu, achitand doar o treime din prejudiciu.

Pe de alta parte, faptul ca banca a acceptat sa returneze o parte din bani semnaleaza ca institutia de credit si-a recunoscut greseala (drepturile consumatorului au fost incalcate). Altfel, clientul nu ar fi primit niciun leu inapoi.

CSALB nu ofera solutiile juste, ci doar un compromis

Prin urmare, concilierea permite consumatorilor sa isi recupereze doar o mica parte din prejudiciu, in timp ce bancile isi optimizeaza costurile, ajungand sa plateasca despagubiri mult mai mici decat ar datora clientilor.

CSALB nu reprezinta o solutie prin care consumatorii sa primeasca sumele cuvenite drept compensatii, asa cum se intampla intr-un proces, cand instanta forteaza banca sa returneze toate sumele incasate ilegal.
 
Daca ai dreptate, poti primi inapoi o parte din prejudiciu apeland la CSALB. Iar daca sesizare nu este intemeiata, in mod clar, nu primesti nimic. Indiferent de caz, banca nu pierde in nicio situatie!

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult