Consumatorii ar putea avea acces la conturi bancare fara comisioane

Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ponsulak/ FreeDigitalPhotos.net

ANPC propune ca bancile sa fie obligate sa ofere consumatorilor conturi bancare fara comisioane, cu o multime de operatiuni gratuite, inclusiv retrageri de numerar fara costuri in toata UE.

Un nou proiect de lege vina sa ajute consumatorii sa scape de o groaza de comisioane bancare. ANPC a elaborat un proiect, prin care transpune Directiva 2014/92/UE privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza.

Unul din obiectivele directivei este sa permita oricarui cetatean europen sa deschida un cont bancar in orice stat al UE. Pe plan national, ANPC a urmarit totodata sa faca extrem de accesibile conturile bancare, fortand bancile sa renunte la foarte multe comisioane.

Conform proiectului, toate bancile vor fi obligate sa ofere conturi bancare in lei, cu servicii de baza. Aceste conturi vor permite accesul la operatiuni de incasari si plati, atat la ghiseele bancilor, cat si prin online banking. Clientii vor putea face plati nationale si internationale in cadrul UE, dar si operatiuni de debit direct pentru plata facturilor.

In plus, vor avea acces la un card de debit, ce poate fi folosit pentru retrageri de numerar in toata UE si cu care se pot efectua plati online.

Acest cont acopera practic toate nevoile de baza ale unui consumatori in materie de administrare a banilor, cu ajutorul unui cont bancar.

Si mai atractiv este faptul ca aceste conturi vor fi scutite de foarte multe comisioane. Clientii nu vor plati niciun leu pentru urmatoarele servicii:

  •  deschiderea, administrarea si inchiderea contului;
  • operatiunile de incasari (intra si interbancare), dar si depuneri de numerar la ghiseu;
  • plata cu cardul la comercianti sau pe internet;
  • retrageri de numerar la ghiseu sau de la orice ATM din tara sau dintr-un alt stat membru al UE.

In cazul operatiunilor de plati, bancile sunt obligate stabilesca un comision rezonabil pentru primele 15 tranzactii din fiecare luna. Aceste comisioane trebuie sa tina de cont nivelul veniturilor nationale si de media comisioanelor practicate la aceste operatiuni.

Comisioanele percepute pentru tranzactiile suplimentare nu pot depasi nivelul standard practicat de banca, in conformitate cu politica tarifara obisnuita.

Romania adopta o pozitie extrem de favorabila consumatorilor

Merita semnalat de la bun inceput ca proiectul de lege propus de ANPC reprezinta una dintre cele mai favorabile modalitati de transpunere a directivei. Practic, autoritatile au decis sa nu adopte niciuna dintre derogarile existente ce favorizau bancile in detrimentul consumatorilor.

Directiva europeana lasa statelor membre posibilitatea de a stabili daca operatiunile incluse in contul cu servicii de baza sunt gratuite sau se permite aplicarea unui cost rezonabil. ANPC a propus comisioane zero pentru consumatorii romani.

In plus, directiva permite statelor membre sa decida daca dau dreptul bancilor sa refuze deschiderea unui cont cu servicii de baza pentru clientii care au deja conturi bancare standard.

ANPC a propus ca orice consumator sa aiba acces la conturile bancare cu comisioane zero. Daca legea se va adopta in forma actuala, toti clientii bancilor pot migra pe aceste conturi, scapand de o groaza de comisioane.

Este de bine de stiut ca multe alte tari au menajat bancile si le-au acordat aceste derogari. In Germania, guvernul a propus ca doar persoanele respinse de banci (care nu pot deschide un cont bancar in conditii normale) sa poate avea acces la contul cu servicii de baza. Totodata, bancile germane au voie sa practice costuri rezonabile pentru serviciile furnizate.

Austria a adoptat o lege similara si, in plus, a stabilit ca bancile pot percepe 80 euro pe an pentru aceste conturi, respectiv 40 euro pe an pentru persoanele cu greutati financiare.

In Franta, conturile sunt gratuite, dar nu pot avea acces la ele decat persoanele respinse de banci. Aceeasi restrictie se aplica si in Belgia, dar bancile pot cere un comision de 15 euro pe an.

In aceste tari, contul bancar este vazut ca un serviciu social pe care bancile trebuie sa-l presteze gratuit pentru comunitate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult