Comisionul brokerului iti arata adevarata valoare a asigurarii

Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Consumatorii ar putea afla in viitor ce comision castiga brokerul atunci cand le vinde o asigurare auto sau de viata. ExpertulBanilor.ro va prezinta cum va fi reglementata aceasta situatie.

Brokerii de asigurare sunt platiti pe baza de comision de catre societatile de asigurare. Pentru fiecare polita vanduta, ei primesc un procent din prima totala platita de client.

Procentul difera de la o societate la alta, insa atinge uneori niveluri scandalos de mari. In special, in cazul asigurarilor de viata, comisionul poate reprezinta chiar jumatate din banii platiti de client.

Intr-o astfel de situatie, este extrem de important pentru consumator sa stie cat castiga brokerul de asigurare. Daca el are un comision foarte mare, atunci acest lucru reprezinta un avertisment pentru consumator. Ce valoare reala poate sa aiba o asigurare pentru consumator, atunci cand jumatate din prima platita reprezinta remuneratia agentului de vanzari?

Deseori, asigurarile dezavantajoase pentru consumatori sunt insotite de comisioane foarte mari platite brokerilor, care sunt in acest fel incurajati sa vanda produse toxice catre cat mai multi clienti.

Noua directiva a intermedierii va forta dezvaluirea comisionului

Pentru a descuraja aceste practici, Comisia Europeana a propus modificarea directivei privind internedierea in asigurari. In formatul propus, directiva va permite consumatorilor sa afle “la cerere” care este nivelul remuneratiei primite de broker, prin vanzarea asigurarii. Dupa primii 5 ani de aplicare a directivei, prezentarea comisionului va deveni obligatorie pentru orice intermediar in asigurari.

Pe de alta parte, directiva va permite statelor membre sa introduca din start obligativitatea dezvaluirii comisionului. In unele tari, precum Italia, obligatia ca brokerul sa dezvaluie comisionul este deja prevazuta de lege la anumite tipuri de asigurari.

In prezent, aceasta directiva asteapta votul Comitetului pentru Afaceri Economice si Monetare din Parlamentul European, iar apoi va fi supusa votului in plen.

In Romania, jumatate din politele de asigurare sunt vandute prin brokeri. In primele 9 luni din 2013, acestia au intermediat prime de aproape 3 miliade lei, pentru care au incasat comisioane de 550 milioane lei. In medie, comisionul brokerului a fost de aproape 20%.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult