Clauzele abuzive se mentin: Guvernul amana aplicarea legii cu inca 5 luni

Seful bancherilor (Mugur Isarescu) si seful guvernului (Victor Ponta) se inteleg foarte bine.

Guvernul Ponta a gasit un nou motiv pentru amanarea aplicarii noii legi privind clauzele abuzive: necesitatea unor dezbateri publice si efectuarea unui studiu de impact. Noul termen este 1 iulie 2013.

Asa cum era de asteptat, eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit nu este usor pus in practica.

Legea nr. 76/2012, aprobata la sfarsitul lui mai 2012, modifica legea clauzelor abuzive, in sensul ca da instantelor de judecata puterea de a forta bancile sa scoata clauzele abuzive din toate contractele in derulare, daca se dovedea existenta unei astfel de clauze chiar si intr-un singur contract.

Amanari repetate

Initial, aceste prevederi urmau sa intre in vigoare la 1 septembrie 2012, pentru ca apoi sa fie amanate pentru 1 februarie 2012. Dupa sedinta de guvern din 30 ianuarie, guvernul a anuntat initial ca termenul pentru eliminarea clauzelor abuzive se amana pentru 15 februarie, pentru ca in cele din urma sa-l amane cu inca 5 luni.

OUG nr. 4 din 2013, semnata de Viorel-Victor Ponta, stabileste ca noile prevederi privind clauzele abuzive vor intra in vigoare de la 1 iulie 2013. Motivul este “necesitatea efectuarii unui studiu de impact si organizarea unor dezbateri publice extinse asupra normelor privind clauzele abuzive”.

Legea risca de fie modificata pe placul bancherilor

Asa cum lesne se poate observa, aceste motive nu sunt decat pretexte pentru a amana aplicarea legii sau chiar pentru a forta modificarea textului legislativ, in detrimentul consumatorilor.

In realitate, eliminarea clauzelor abuzive nu are nevoie de nicio dezbatere publica: este etic ca bancile sa obtina venituri oneste si nu de pe urma unor clauze abuzive.

Studiul de impact va urma sa fie probabil realizat de catre BNR, care asa cum se stie a luat intotdeauna partea bancilor comerciale. Cum bancherii deja ameninta ca noile prevederi le vor genera pierderi de peste 600 milioane euro, atunci studiul va avertiza ca va fi pusa in pericol stabilitatea sectorului financiar si ar fi mai bine ca noile prevederi sa se aplice probabil doar pentru contractele incheiate de acum inainte.

Filiera FMI

Nu ar fi prima oara cand, bancherii ar forta modificarea unei legi. Asa s-a intamplat si in 2010 cu OUG 50, cand Asociatia Romana a Bancilor convins guvernul sa restranga aplicabilitatea noii legi, apeland la influenta FMI si a Comisiei Europene. Desi n-au avut dreptate, legea s-a modificat dupa cum au vrut bancherii. Acelasi mecanism s-a pus in miscare si de aceasta data, amanarile fiind “recomandate” de FMI.

In prezent, bancherii au ajuns sa blocheze 3 proiecte legislative favorabile consumatorilor, prin filiera FMI:

 

Astfel, acordul cu FMI este INAMICUL nr. 1 al consumatorilor de servicii financiare! Mai grav este ca fara acest acord, gestionarea bugetului de stat ar fi un dezastru.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult