Clauzele abuzive au dus la executari silite. Cine corecteaza abuzul?

Foto: cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: cooldesign/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile au profitat de pe urma clauzelor abuzive si au umflat ratele clientilor dupa declasarea crizei financiare. Indatorati peste masura, unii clienti au ajuns sa fie executati silit, ca urmare a acestor abuzuri.

In absenta unei legislatii care sa protejeze adecvat consumatorul, bancile au profitat pana in 2010 si au inserat in contracte clauze care le-au dat dreptul sa modifice unilateral comisioanele si dobanzile. Cum contractele sunt standardizate, consumatorii nu au avut de ales.

Dupa declansarea crizei financiare, bancile au inceput sa uzeze de aceste clauze: desi indicii monetari de referinta la euro, dolar si franc elvetian au scazut abrupt, bancile nu s-au grabit sa reduca dobanzile, ci dimpotriva le-au mai si majorat in anumite cazuri.

Confruntati cu scaderea veniturilor, piederea locului de munca si/sau cu cresterea cursului de schimb, clientii au ajuns in situatia de a-si plati tot mai greu rata la credit.

Din cauza practicilor abuzive, sumele datorate de clienti au devenit insa mult mai mari. Unii dintre ei au ajuns sa isi piarda casa, iar altii continua chiar si azi sa achite sume mai mari decat ar trebui.

Pana acum, insa, nu s-a luat nicio masura pentru a remedia aceste abuzuri si a forta bancile sa returneze banii incasati in mod necuvenit. Noua lege a clauzelor abuzive desi a intrat in vigoare, nu a produs inca niciun rezultat.

In Ungaria, in schimb, guvernul se pregateste sa introduca o lege care sa forteze bancile sa retuneze toti acesti bani, incasati prin practici abuzive. Exemplul guvernului maghiar ar trebui sa reprezinta un model de urmat si la noi, astfel incat abuzurile din trecut sa fie corectate cat mai rapid.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult