Clauzele abuzive pot fi eliminate din toate contractele!

Legea clauzelor abuzive a fost in sfarsit modificata pentru a permite eradicarea in masa a clauzelor abuzive. ExpertulBanilor.ro va prezinta care este procedura de lucru.

Cu o intarziere de peste 1 an, noile prevederi privind clauzele abuzive au intrat, in sfarsit, in vigoare de la 1 octombrie 2013. In februarie 2013, guvernul Ponta amana legea pentru efectuarea unui studiu de impact, care pana la urma nu s-a mai efectuat.

Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net

Cum vor disparea clauzele abuzive?

Pana acum, fiecare client trebuia sa dea banca in judecata pentru eliminarea clauzelor abuzive din propriul contract. Acest lucru s-a intamplat in numeroase cazuri, iar multe instante au dat castig de cauza consumatorilor.

In sectorul bancar, contractele nu sunt personalizate, ci sunt formulare standard de adeziune. Prin urmare, atunci cand o instanta permitea unui client sa scape de clauzele abuzive, mii de alti consumatori  – care au semnat contracte similare – se aflau aceeasi situatie.

Noile prevederi legale vor ajuta acesti consumatori sa isi revendice mai usor drepturile legale. Ei nu vor mai fi nevoiti sa dea individual banca in judecata, ci s-a creat o procedura pentru eliminarea in masa a clauzelor abuzive din toate contractele.

Cine trebuie sa sesizeze instanta?

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si asociatiile pentru protectia consumatorilor sunt abilitate sa sesizeze tribunalul pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de adeziune (cum sunt cele utilizate de banci).

Ulterior, daca instanta constata existenta clauzelor abuzive, va obliga banca sa modifice toate contractele in curs de executare, ce contin aceste clauze. Astfel, toti clientii unei banci vor beneficia de efectele acestei legi, indiferent de data la care au solicitat imprumutul.

Hotararea este supusa numai apelului.

 

Bancile fac presiuni in continuare

Faptul ca decizia este supusa doar apelului este principala nemultumire a bancherilor. Ei fac presiuni ca aceste procese sa ajunga in final la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde bancile au avut castig de cauza de mai multe ori.

Ministrul justitiei, Robert Cazanciuc a decalarat insa ca guvernul pregateste infiintarea unui tribunal specializat la nivelul municipiul Bucuresti pe probleme de societati comerciale si concurenta neloiala, care ar putea prelua si solutionarea actiunilor de eliminare a clauzelor abuzive.

Nici nu s-a infiintat bine acest tribunal, ca bancherii au si inceput sa faca lobby. “Comunitatea bancara […] isi exprima disponibilitatea de a sprijini eforturile autoritatilor pentru buna organizare si functionare a acestuia (n.r.- a tribunalului)”, se arata intr-un comunicat emis de Asociatia Romana a Bancilor.

Daca vor ajunge insa la concluzia ca “nu se creeaza cadrul protejarii, in egala masura, a intereselor clientilor si institutiilor de credit”, ARB a precizat ca va continua sa sustina ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa devina instanta de recurs.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult