Ce randamente au obtinut fondurile de pensii in 2014?

Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net

Toate fondurile de pensii au incheiat anul 2014 cu randamente pozitive si peste rata inflatiei. Castigurile au fost mai mici decat in anul anterior, insa au fost mai mult decat satisfacatoare.

Randamentul fondului de pensie este un indicator esential pe care consumatorii ar trebui sa-l monitorizeze cu regularitate, cel putin o data pe an. De ce? Un fond profitabil te ajuta sa obtii o pensie privata mai mare.

In 2014, majoritatea fondurilor de pensii au avut inca un an foarte bun. Randamentele au depasit cu mult rata inflatiei, care s-a situat la 0,84% in cursul anului trecut.

Top fonduri obligatorii

In medie, fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au inregistrat un randament mediu de 8,7% in 2014, fata de 11,75%. Chiar daca performantele au scazut, nivel de randament s-a mentinut la un nivel foarte ridicat, mai ales daca ne comparam cu depozitele bancare, unde dobanda medie s-a plasat intre aproximativ 3-4%.

Cel mai rentabil fond de pensie obligatorie a fost BRD Pensii, care a obtinut un randament de 11%. Acest lucru reprezinta o surpriza placuta, deoarece in anii anteriori, acest fond a generat randamente sub medie.

Perfomate peste media pietei au mai obtinut fondurile Alico (10,6%), Vital (10,5%), BCR (9,9%) si ING (9,2%). In coada clasamentul – dar totusi cu randamente atractive – se regasesc fondurile Aripi (8,8%) si AZT Viitorul Tau (6,2%).

Top fonduri facultative

Fondurile de pensii facultative (Pilon III) au fost mai putin profitabile. Asa cum am mai explicat, acest lucru nu este cauzat neaparat de faptul ca fac investitii mai putin inspirate, ci din cauza comisioanelor foarte mari.

Aceste comisioane subtiaza venitul realizat de fond din investitii, astfel ca participantilor le revin profituri mai mici.

In 2014, randamentul mediu al fondurilor de pensii facultative a fost de 7,45%, comparativ cu 11,33% in 2013. Ca si in cazul fondurilor de pe Pilonul II, randamentul a scazut, dar se mentine la un nivel atractiv.

Cel mai profitabil fond facultativ si singurul care a obtinut un randament anual de peste 10% este Eureko Confort (+10,6%). Rezultate foarte bune – peste media pietei – au mai obtinut fondurile BRD Medio (9,9%), BCR Plus (9,1%), Raiffeisen Acumulare (9,1%) si Stabil (8,7%).

In coada clasamentul se plaseaza fondurile ING si Allianz. ING Activ a inregistrat un randament de 7,4%, iar ING Optim – 7,6%.

Cel mai slab au performat in 2014 cele 2 fonduri administrate de Allianz: AZT Vivace – 6,2% si AZT Moderato – 5,6%. Chiar si asa insa, randamentele au depasit semnificativ dobanda de la depozitele bancare.

Compara performantele pe mai multi ani

Atunci cand analizam fondurile de pensii este important sa comparam performantele pe o perioada mai lunga. Avand in vedere strategiile actuale de investitii ale fondurilor, o perioada de 3-5 ani este relevanta pentru a compara randamentele.

Expertul Banilor te ajuta sa compari randamentele fondurilor pe diverse perioade in sectiunea de Pensii private.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult