Ce nu include costul total al creditului?

Foto: winnond/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: winnond/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile sunt obligate prin lege sa ofere consumatorilor informatii despre costul total al creditului. In ciuda denumirii, nu toate costurile vor figura in simularea oferita de banca.

Atunci cand dorim sa obtinem un credit cat mai ieftin, costul total al creditului ne permite sa comparam rapid ofertele si sa alegem imprumutul mai ieftin.

In principiu, costul total trebuie sa includa toate costurile  – dobanda, comisioane, taxe si orice alt tip de cost – pe care consumatorul trebuie sa le suporte in legatura cu contractul de credit, cu exceptia taxelor notariale.

Exista insa o conditie esentiala pentru ca un cost sa fie luat in calcul in simularea oferita de banca: ca acesta sa fie cunsocut de catre creditor.

Costuri omise

In consecinta, multe banci fac uz de aceasta prevedere si nu omit unele costuri. Cel mai bun exemplu sunt asigurarile de viata si de imobil, care deseori nu sunt incluse in costul total al creditului.

Bancile pot spune ca primele de asigurare depind de profilul clientului, astfel ca acest cost nu poate fi estimat cu acuratete, in etapa precontractuala.

In cazul creditelor ipotecare, costul cu evaluarea imobilului nu este de asemenea inclus, deoarece banca are mai multi evaluatori agreati, din care clientul poate alege. Prin urmare, banca nu poate cunoaste acest cost, deoarece depinde de optiunea clientului.

Pentru a afla ce costuri nu sunt incluse, clientul trebuie sa ceara Fisa cu informatii standard la nivel european. Aceste document trebuie oferit de banca obligatoriu oricand un client solicita o oferta de credit.

Din pacate, insa, aceasta cerinta nu intotdeauna respectata, iar cum ANPC nu sanctioneaza bancile, fisa respectiva a ajuns sa fie oferita uneori doar daca o cere clientul.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult