Ce fac daca primesc o scrisoare de recuperare creante?

Foto: adamr/ FreeDigitalPhotos.net

Scrisoarea de recuperare creante este primul pas pe care il fac companiile de colectare atunci cand incearca sa recupereze datoriile neachitate. Expertul Banilor iti arata cum trebuie procedat in aceste situatii.

Daca ai acumulat restante pentru o perioada lunga la credite, banca va incerca sa isi recupereze cat mai mult din banii imprumutati. Una dintre solutiile utilizate este sa vanda datoria catre o firma specializata de recuperare de creante, in schimbul unei sume de bani.

Astfel, nu vei mai datora niciun leu catre banca, ci datoria ta va fi transferata catre compania care a preluat creanta, cu care va trebui sa agreezi un acord de plata.

In prezent, nu exista o legislatie specifica care sa protejeze persoanele aflate in asemenea situatii, atat legea privind recuperarea creantelor cat si legea privind falimentul personal, fiind proiecte blocate pe termen nedefinit.

Singura protectie legala este cea prevazuta in Codul de procedura civila. Expertul Banilor iti prezinta mai jos cateva aspecte utile, pentru a putea beneficia de cadrul legislativ actual.

Verifica timpul trecut de la data la care datoria este scadenta

Companiile de recuperare de creante achizitioneaza datorii neachitate de la banci sau alte societati comerciale. Atunci cand incep procesul de recuperare, primul pas este sa trimita o scrisoare catre persoanele datornice cu privire la suma datorata.

Conform Codului de procedura civila, datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu, astfel ca nu mai poti fi obligat sa platesti datoria respectiva. Asadar, verifica daca acest termen se aplica in cazul tau.

Atentie: nu plati nicio suma in aceasta situatie. Orice suma achitata, face ca termenul de prescriptie sa se anuleze.

Verifica daca datoria corespunde cu suma reala

Daca termenul de prescriptie nu a expirat, atunci verifica daca suma solicitata este legitima. Conform legii, esti obligat doar la plata datoriilor care decurg din contractul incheiat cu furnizorul de servicii. Daca firma de recuperare, adauga propriile comisioane, nu esti obligat la plata lor.

Solicita documente prin care sa-ti dovedeasca cum au ajuns la acel nivel al datoriilor. Intotdeauna, cere aceste informatii in scris si pastreaza corespondenta.

Daca nu esti de acord cu sumele solicitate, iar firma nu accepta argumentele tale, urmatorul pas este sa trimiti o reclamatie la Protectia Consumatorilor, impreuna cu copii dupa corespondenta avuta cu firma de recuperare.

O alta varianta poate fi reducerea sumei in urma unei intelegeri amiabile sau printr-un proces in instanta, caz in care trebuie sa apelezi la un avocat.  

Plateste datoria dupa ce ajungeti la o intelegere

Evita sa achiti vreo suma de bani catre recuperator pana cand nu ajungeti la o intelegere, semnata de ambele parti. Daca faci o prima plata, exista riscul sa fii mereu tinta amenintarilor pentru a achita noi sume de bani, fara a avea un plan de rambursare prestabilit.

Daca nu iti permiti planul de rate propus, este bine de stiut ca executarea silita va limita retinerile salariale la maxim o treime din salariul lunar.

Nu ceda insistentelor si amenintarilor, deoarece firmele de recuperare au tendinta de a agrava consecintele neplatii datoriilor.  De obicei, datornicii sunt amenintati ca li se vor lua toate bunurile din casa sau, daca nu platesc pe loc, datoria va creste foarte mult. Uneori, angajatii te pot ameninta chiar cu inchisoare, ceea ce nu este adevarat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult