Ce este codul IBAN?

Codul IBAN a fost introdus pentru a eficientiza platile interbancare si a elimina erorile de procesare. El este conceput astfel incat sa permita identificarea unica a contului beneficiarului.

Denumirea IBAN provine de la “International Bank Account Number”, fiind un standard dezvoltat de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO).

Standardele au fost introduse in Romania din septembrie 2004, printr-un regulament BNR. Pentru fiecare cont bancar ce permite efectuarea de plati si incasari, bancile trebuie sa genereze un cod IBAN. Acesta cuprinde 32 de caractere, care identifica:

  • tara unde clientul are deschis contul (RO)
  • banca unde este deschis contul (identificata prin cele 4 litere din prima parte a codului – ex. BRDE  – pentru BRD Groupe Societe Generale)
  • unitatea teritoriala unde este deschis contul
  • codul clientului.

 

Asa cum se observa, codul IBAN cuprinde toate datele de identificare a clientului. De aceea, mentionarea acestui cod pe ordinele de plata, permite procesarea rapida si fara erori a tranzactiilor.

Cum obtin codul IBAN?
Pentru a obtine codul IBAN, verifica extrasul de cont primit de la banca. In antetul extrasului, alaturi de numele beneficiarului, vei gasi si codul IBAN asociat contului tau.

Scopul principal pentru care s-au introdus codurile IBAN a fost sa evite erorile de procesare in cazul platilor transfrontaliere.

Pana la introducerea acestor coduri, existau diferente mari intre tari in in privinta informatiile necesare pentru efectuarea unei plati. Clientii primeau facturi de la furnizori externi si completau deseori incorect sau incomplet ordinele de plata, astfel ca existau multe erori de procesare.

Codul IBAN a simplificat mult acest proces, deoarece reprezinta un standard international, folosit in intreaga lume. Astfel, indiferent daca faci o plata in tara sau peste hotare, codul IBAN este suficient pentru identificarea corecta a contului beneficiarului.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult