Ce clauze abuzive apar la creditele in valuta? Decizia curtii supreme din Ungaria

instanta hotarareCurtea suprema din Ungaria a decis ca practicarea unui spread la cursul valutar utilizat pentru derularea unui credit in valuta reprezinta o clauza abuziva.

ExpertulBanilor.ro a prezentat anterior cazul unui cetatean maghiar care a dat in judecata OTP Bank deoarece banca a majorat cursul de schimb la care ramburseaza creditul in valuta.

Instantele maghiare au cerut opinia Curtii de Justiei a UE, care a prezentat situatiile in care cursul de schimb poate fi clauza abuziva.

In luna iunie 2014, curtea suprema din Ungaria s-a pronuntat pe baza acestui caz si a gasit existenta unei practici abuzive. Este o practica incorecta ca banca sa utilizeze un spread la cursul de schimb:

  • creditul sa fie pus la dispozitia clientului in moneda nationala, folosind cursul de cumparare al bancii;
  • clientul sa achite apoi ratele tot in moneda nationala, dar la cursul de vanzare al bancii.

  

Diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare este denumita in limbaj financiar spread. Curtea a precizat ca acest spread este netransparent si a decis ca schimbul valutar sa se faca la cursul oficial anuntat de banca centrala.

Guvernul vrea sa puna in aplicare decizia curtii supreme pentru toti clientii

Ulterior, curtea suprema a anuntat ca va emite o decizie care se va aplica pentru toate creditele in valuta. Aceasta decizie a fost anuntata pe 16 iunie 2014 si a mentinut spread–ul valutar pe lista clauzelor abuzive.

Pe de alta parte, riscul valutar – cresterea ratei ca urmare a deprecierii cursului de schimb – poate fi clauza abuziva doar in masura in care clientul nu a fost pus in postura de a evalua marimea fluctuatiilor valutare.

Cea mai importanta decizie vizeaza insa modificatile unilaterale ale costurilor, pe care curtea suprema le-a gasit ca fiind abuzive.

Decizia curtii maghiare nu se va aplica retroactiv, dar va fi utilizata ca reper in toate procesele ulterioare intre banci si clienti.

In plus, aceasta decizie faciliteaza introducerea unei legislatii specifice, care sa corecteze abuzurile constatate de curtea suprema.

In toamna acestui an, guvernul Orban este de asteptat sa vina cu o propunere legislativa pentru a remedia abuzurile bancilor din trecut, ca urmare a modificarilor unilaterale de dobanzi si comisioane. Partidul Fidesz aflat la guvernare estimeaza ca bancile au obtinut venituri de 2,2 miliarde dolari in acest mod, iar banii trebuie returnati clientilor, informeaza Bloomberg.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult