Care sunt bancile vulnerabile din zona euro?

bce_frankfurtBanca Centrala Europeana a identificat 25 de banci vulnerabile in zona euro, care au nevoie sa isi majoreze capitalurile proprii. Unele dintre ele au subsidiare in Romania.

Din noiembrie 2014, Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa isi ia in primire rolul de supraveghetor al celor mai mari banci din UE. In acest scop, a efectuat o evaluare extinsa pentru 130 de banci.

In urma testelor, au fost identificate 25 de banci, care trebuie sa isi majoreze capitaluri proprii cu 25 miliarde euro, ca sa indeplineasca cerintele prudentiale.

Testele au evaluat pozitia financiara a bancilor la 31 decembrie 2013. Din cele 25 de banci, 12 au luat deja masuri pentru a-si majora capitalul. Toate bancile vulnerabile au la dispozitie 9 luni pentru a corecta abaterile identificate.

Banci cu subsidiare in Romania

Cele mai mari abateri au fost constatate la Eurobank (actionarul majoritar al Bancpost), cu un deficit de capital de 4,63 miliarde euro si Monte dei Paschi di Siena (Italia) – 4,24 miliarde euro.

Pe locul 3 este o alta banca din Grecia, National Bank of Greece (actionarul majoritar la Bancii Romanesti), unde s-a identificat un deficit de capital de 3,43 miliarde euro.

Pe locul 6 se plaseaza Banco Comercial Portugues (cu un deficit de 1,14 miliarde euro), actionarul majoritar al Millennium Bank.

Dintre bancile straine prezente la noi, BCE a mai identificat un deficit de capital de 0,92 miliarde euro la Bank of Cyprus si de 0,71 miliarde euro la Veneto Banca. Ambele banci functioneaza in Romania prin intermediul unor sucursale.

Evaluarea BCE a mai semnalat un deficit de capital de 0,86 miliarde euro la Oesterreichischer Volksbanken (actionar majoritar la Volksbank Romania) si de 0,66 miliarde euro la Piraeus Bank Greece (actionarul Piraeus Bank Romania).

Merita semnalat unele banci si-au acoperit integral, intre timp, deficitul de capital, cum este cazul Veneto Banca, Piraues Bank si Bank of Cyprus.

De asemenea, National Bank of Greece si Eurobank nu au nevoie de capital suplimentar, deoarece planurile de restructurare agreate cu Comisia Europeana permit atingerea cerintelor de capital.

Si la noi BNR efectueaza teste de stres, dar spre deosebire de BCE nu spune publicului care sunt bancile vulnerabile.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult