Carduri prepaid BRD: Cand sunt recomandate?

brd-sediu-bucuresti2BRD a introdus cardurile prepaid, pe care le promoveaza ca o solutie pentru a face cadouri sau a sustine financiar persoanele apropiate. ExpertulBanilor.ro analizeaza avantajele acestor produse.

In mod traditional, cardurile prepaid sunt destinate persoanelor cu venituri scazute, care nu detin conturi bancare si au asociate, deseori, comisioane ridicate.

Cum functioneaza cardul prepaid?

Un card prepaid nu are asociat un cont bancar si functioneaza ca si o cartela: depui bani si cheltuiesti din banii depusi. Astfel, poti utiliza cardul la bancomate si pentru a face plati la comercianti, dar nu ti se pot vira bani in cont prin transfer bancar. Singurul mod in care cardul poate fi alimentat este prin depunere de numerar.

Noile carduri lansate de BRD sunt destinate pentru a fi utilizate, in special, in cadrul familiei. Astfel, exista 2 variante de carduri:

  • carduri de cadou, pe care se face o singura depunere la inceput. Ulterior, banii nu pot fi retrasi in numerar, ci doar cheltuiti prin tranzactii la comecianti cu cardul;
  • carduri reincarcabile, pe care poti face depuneri repetate, iar cardul poate fi utilizat atat la bancomat cat si la comercianti. In acest caz, cardul are o utilizare internationala.

 

Cardurile reincarcabile au fost concepute de BRD ca un mijloc pentru a sustine financiar persoanele apropiate (copii, frati, surori, parinti, etc).

Care sunt costurile?

Nevand avand atasat un cont bancar, acest card elimina comisionul de administrare de cont curent, care in ultimii ani, a ajuns la valori destul de ridicate. La BRD, de exemplu, mentenanta contului curent costa 9,6 euro pe an, echivalentul a 43 lei.

Un card prepaid are un comision de 10 lei pe an, in varianta gift. Cel reincarcabil costa 30 lei si este valabil 3 ani. In ambele situatii, acest comision se percepe doar la emitere si nu exista taxe de administrare.

In cazul in care beneficiarul va utiliza cardul la comercianti, atunci nu va plati niciun comision suplimentar.

In schimb, retragerea de numerar de la bancomat este mult mai scumpa decat la un card de debit. La ATM-urile BRD, comisionul este de 5 lei, indiferent de suma. La un card de debit, comisionul este in schimb de numai 0,2%, astfel ca pentru retrageri de sume mici este mult mai ieftin.

Ce alternative exista?

Alegerea celei mai bune solutii depinde de persoana careia intentionezi sa-i oferi cardul.

Solutia unui cadou in bani pe card nu este prea atractiva, avand in vedere ca banii nu pot fi retrasi de la bancomat. In plus, nu prea are rost sa platesti comisioane la banca, daca vrei sa oferi un cadou in bani.

In ceea ce priveste cardul reincarcabil, si aici exista variante mai ieftine. De exemplu, daca sotul/sotia nu are cont bancar si vrei sa-i oferi acces la banii de pe card, este mult mai simplu sa soliciti emiterea unui card suplimentar pe contul tau bancar. Comisioanele aferente cardului vor fi mult mai mici.

In cazul in care vrei sa oferi copiilor bani pe card, fie ca sunt elevi sau studenti, exista oferta bancare special concepute pentru aceasta categorie. De exemplu, BCR ofera pachete de cont curente speciale, la care nu exista comisioane de administrare, iar retragerea de numerar este gratuita la bancomatele bancii.

Practic, singura situatie cand s-ar justifica utilizarea unui card prepaid ar fi atunci cand vrei sa sustii financiar o alta persoana (cum ar fi o ruda de gradul II sau III), care nu are un cont bancar. Daca are un cont, este mai ieftin sa faci o plata prin banca, pentru a-i vira banii ori de cate ori este nevoie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult