Cum se calculeaza dobanda la descoperitul de cont?

Descoperitul de cont este o linie de credit atasata pe card, pentru care se calculeaza dobanda in functie de sumele utilizate. Expertul Banilor iti arata care este modul de calcul al dobanzii.

Descoperitul de cont sau overdraft-ul (cum i se mai spune) este o linie de credit atasata de regula cardului de salariu. Acest lucru inseamna ca poti utiliza si rambursa creditul oricand doresti.

Cum se modifica linia de credit?

Sa spunem ca banca ti-a aprobat un descoperit de cont de 1.000 lei. In momentul in care cheltuiesti cu cardul 200 lei, linia de credit disponibila se reduce proportional: creditul disponibil scade la 800 lei.

Daca rambursezi insa 100 lei, atunci linia de credit se reintregeste cu aceasta suma, astfel ca vei avea la dispozitie 900 lei sub forma de credit.

Spre deosebire de creditele standard, rambursarea descoperitului de cont se face automat, oricand iti intra bani in cont. Astfel, fie ca depui bani la ghiseu in cont, fie ca incasezi salariul, descoperitul de cont se acopera cu prioritate.

Atunci cand ai rambursat tot creditul, sumele noi depuse vor reprezenta economii. In cazul unor noi cheltuieli, banca va utiliza mai intai economiile din cont. Abia dupa epuizarea acestora, vei utiliza din noul creditul si vei datora dobanda.

Mod de calcul dobanda

Dobanda la descoperit se calculeaza pentru fiecare zi de utilizare a creditului, in functie de soldul utilizat.

Sa presupunem ca rata dobanzii este de 25% pe an si:

  • ai cheltuit din descoperit 500 lei pe data de 10 noiembrie;
  • mai cheltuiesti inca 200 lei pe 15 noiembrie;
  • incasezi salariul de 1.000 lei pe data de 25 noiembrie.

 

Extrasul de cont va arata in felul urmator:

 

La sfarsitul lunii noiembrie, banca va calcula dobanda doar pentru zilele in care soldul contului a fost negativ (ceea ce inseamna ca ai utilizat creditul):

  • in perioada 1-10 noiembrie, ai avut sold 0, astfel ca nu datorezi dobanda;
  • in perioada 10-14 noiembrie, ai avut un credit de 500 lei pentru care vei plati o dobanda de 1,7 lei (500 x 25/100 x 5 zile/360zile);
  • in perioada 15-24 noiembrie, ai avut un credit de 700 lei pentru care vei plati o dobanda de 4,9 lei (700 x 25/100 x 10 zile/360 zile);
  •  in perioada 25-31 noiembrie, soldul creditului a fost pozitiv si nu vei plati dobanda.

 

In total, vei plati o dobanda lunara de 6,6 lei. Aceasta va fi retrasa din sumele existente in cont pe data de 1 a lunii urmatoare.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult