BRD majoreaza avansul minim la creditele in euro

BRDBRD a majorat avansul minim la creditele in euro la 50% din valoarea locuintei, la imprumuturile cu perioada de rambursare de peste 25 ani.

BRD a decis sa restrictioneze creditele imobiliare in euro, prin majorarea avansului minim la 50% din pretul de evaluare al locuintei. Aceasta restrictie se aplica doar pentru imprumuturile, unde perioada de rambursare trece de 25 ani.

Creditele in euro acordate pe perioade mai scurte – de pana in 25 ani – nu sunt afectate. In acest caz, avansul minim este de 25%, acesta fiind pragul minim impus de regulamentul BNR.

Conditiile de la creditele imobiliare in lei au ramas neschimbate, avansul minim fiind in acest caz de 15% din valoarea locuintei.

Impactul asupra consumatorilor este de asteptat sa fie limitat. Scaderea dobanzilor la creditele in lei a redus mult din atractivitatea creditelor in euro. DAE la creditele oferite de BRD in lei este chiar mai mica decat DAE de la creditele in euro.

In aceste conditii, majoritatea clientilor se indreapta spre imprumuturi in lei, care sunt mai ieftine in prezent si totodata nu expun consumatorii la niciun risc valutar.

BRD este cea de-a treia banca ce majoreaza avansul minim la creditele imobiliare, dupa Raiffeisen Bank si Bancpost.

Creditele imobiliare joaca un rol minor

Majoritatea clientilor care decid sa isi cumpere o locuinta apeleaza cu precadere la creditele Prima Casa. Conform datelor publicate de BNR, 91,4% din totalul clientilor cu credite ipotecare au in derulare un credit Prima Casa.

Acest lucru arata ca vanzarile de credite imobiliare (fara garantie de stat) sunt de fapt extrem de reduse, iar aceste decizii afecteaza marginal vanzarile bancilor.

Pe de alta parte, bancile transmit un semnal prin aceste decizii catre societatea civila, cu privire la efectele pe care darea in plata le vor avea asupra ofertelor. Promotorii legii sustin insa ca bancile joaca la cacialma.

Procesul de reexaminare al legii a trecut de Senat, unde s-a introdus un plafon de 150.000 euro, pentru creditele ce pot beneficia de darea in plata. Legea urmeaza sa intre in dezbaterile din Camera Deputatilor, camera decizonala pentru aceasta lege.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult