BRD fixeaza dobanzile pe 15 ani la creditele imobiliare

brd-sediu-bucuresti2BRD a introdus in oferta credite imobiliare cu dobanzi fixe pe 15 ani. Pana acum, creditele puteau avea dobanzi fixe pe maxim 10 ani. Expertul Banilor analizeaza beneficiile pentru consumatori.

BCR si BRD se lupta in acest moment sa stabileasca un record la capitolul dobanzi fixe. Tinta finala este ca un credit ipotecar sa aiba dobanzi fixe pe 30 ani.

BRD a testat deja terenul in urma cu o luna, cand a oferit astfel de imprumuturi pe durata unui targ imobiliar din Bucuresti. Pana cand vor aparea oferte standard de acest tip, mai avem de asteptat. La cum evolueaza lucrurile, s-ar putea ca nu pentru mult timp!

Pana acum recordul apartinea BCR, care ofera credite ipotecare in lei cu dobanzi fixe pe 10 ani. Recent insa, BRD si-a modificat oferta si a introdus credite cu dobanzi fixe pe 15 ani, disponibile atat in lei cat si in euro.

Creditele in euro se plaseaza in topul ofertelor

Creditele in euro au dobanzi pe 5% pentru primii 15 ani. Clientii care isi incaseaza salariul la BRD primesc o dobanda de 4%. Ulterior, dobanzile devin variabile, avand marje cuprinse intre 4,2-4,8% peste Euribor.

Comparativ cu restul bancilor, oferta este una dintre cele mai bune in acest moment, daca tinem cont de costul total al creditului (DAE).

Dobanzile fixe in lei sunt inca inalte

Pe segmentul creditelor in lei, oferta BRD nu se mai plaseaza atat de bine in clasament. Pe de o parte, este normal ca imprumuturile cu dobanzi fixe sa fie mai scumpe decat cele cu dobanzi variabile. Bancile tin cont ca in timp dobanzile pietei pot fluctua si adauga acest risc pe care si-l asuma la costul creditului. Dar diferentele sunt in acest moment destul de mari.

Pentru un credit de 100.000 lei pe 25 ani, creditul BRD are o DAE de 6,86%, in timp ce oferta cea mai ieftina afiseaza o DAE de 5%, conform calculelor realizate de Expertul Banilor.

Aceeasi situatie am intalnit si atunci cand am analizat oferta BCR cu dobanda fixa pe 10 ani. Bancile sunt acum interesate sa fixeze dobanzile pe perioade cat mai lungi, insa nu si la costuri suficient de atractive pentru clienti.

Mai mult, creditele BRD au costuri totale mai mari decat cele de la BCR, desi banca afiseaza dobanzi ceva mai mici. Diferenta este data de asigurarea de viata (obligatorie pentru obtinerea creditului), care genereaza costuri suplimentare pentru clientii ce solicita credite de la BRD.

Pentru cei pentru care conteaza foarte mult ca rata lunara sa fie fixa pe o perioada cat mai lunga, aceste oferte merita luate in considerare. O astfel de situatie este atunci cand te indatorezi la limita bugetului si nu vrei sa ai parte de surprize in timp, deoarece orice majorare a ratei iti poate crea dificultati financiare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult