BNR vrea sa amane aderarea la euro

Foto: artur84/FreeDigitalPhotos.net
Foto: artur84/FreeDigitalPhotos.net

Banca Nationala sustine ca aderarea Romaniei la zona euro in 2019 nu mai este posibila deoarece nu mai avem timp sa facem pregatirile necesare. In plus, BNR sugereaza acum ca avantajele nu mai sunt cum erau odata!

Aderarea la zona euro este un obiectiv asumat prin semnarea Tratatului de aderare la UE. Nu se stie insa cand vom adopta euro ca moneda nationala.

De fiecare data cand s-a stabilit un obiectiv, acesta nu a fost respectat, avand loc amanari repetate. Ultimul termen avansat era 2019.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu spune acum ca acest obiectiv este foarte ambitios. El da putin vina pe Ponta si afirma ca angajamentul guvernului este mai putin credibil, daca acest obiectiv nu este insotit de un plan de actiune detaliat.

Fara un astfel de plan, nici BNR nu e pregatita. Aderarea la zona euro impune intrarea Romaniei in sistemul ERM II –  un aranjament provizoriu ce dureaza 2 ani. In acest scop, Romania trebuie sa fixeze o paritate centrala fata de euro, iar cursul de schimb nu trebuie sa fluctueze cu mai mult de 15% fata de aceasta paritate (in ambele sensuri).

Isarescu a precizat ca “exista incertitudini cu privire la nivelul de echilibru al cursului de schimb”. Este probabil un alt fel de a spune ca autoritatile nu prea stiu la ce nivel sa stabileasca paritatea centrala. Acest lucru are implicatii importante pe termen lung, deoarece intrarea in zona euro se va face la aceasta paritate.

Isarescu crede ca euro nu aduce avantaje prea mari

Pentru a-si spala putin imaginea, BNR sustine acum ca oricum adoptatea monedei euro nu aduce prea multe beneficii, asa cum nu am avea de pierdut cine stie ce.

Isarescu a spus ca aderarea nu garanteaza scaderea costurilor de finantare, deoarece pietele au inceput sa evalueze situatia speciala din fiecare tara.

In plus, cresterea economica a zonei euro treneaza de ani buni, astfel ca nu am beneficia de plus de stimuli economici. Si daca avem in vedere ca tarile cu regim de curs flotant au parte de crestere economica chiar mai insemnata, Isarescu ne recomanda ca poate ca ar fi bine sa mai pastram leul cativa ani.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult