BNR se pregateste pentru aderarea la euro

euro bceAderarea la zona euro incepe sa devina mai mult decat un simplu subiect la seminariile organizate de BNR. Banca centrala se pregateste pentru ziua cand leul va disparea.

In urma cu cateva luni, guvernatorul Mugur Isarescu lansa ideea ca ar fi bine sa mai reflectam daca e cazul sa trecem la euro din 2019, termenul asumat de guvern.

La inceputul lui iunie, premierul Victor Ponta a precizat ca termenul de 1 ianuarie 2019 ramane ca obiectiv si ca va organiza si un referendum, daca se va impune din punct de vedere politic.

Dupa aceste declaratii, BNR s-a pus pe treaba. Intrarea in zona euro presupune integrarea sistemului national de plati cu platforma pan-europeana, Target 2.

Pe 18 iunie 2015, s-a publicat in Monitorul Oficial, Ordinul nr. 4/2015 al BNR, privind functionarea sistemului de plati Target 2 – Romania. Aceasta va fi componenta nationala a sistemului transeuropean de transfer de bani in timp real.

“Incepand cu data adoptarii de catre Romania a monedei euro, BNR va putea acorda participantilor Target 2 – Romania (n.r. – bancile comerciale din Romania) credit pe parcursul zilei”, se arata in ordinul BNR.

De asemenea, multe alte articole din ordinul respectiv vor intra in vigoare dupa adoptarea euro, ceea ce arata ca BNR pregateste sistemul de plati pentru ziua cand leul va fi inlocuit cu moneda unica.

Toate criteriile nominale sunt indeplinite

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a aratat recent intr-o prezentare sustinuta la reuniunea FMI de la Sofia, ca Romania indeplineste in acest moment toate cele 5 criterii nominale pentru aderarea la zona euro:

  • rata inflatiei este de 1,2%, egala cu baremul maxim;
  • dobanzile pe termen lung sunt de 4,1%, sub pragul impus de 5,3%;
  • cursul de schimb a avut o abatere de maxim 3,5% fata de paritatea centrala, in limita pragului de 15% impus;
  •  deficitul bugetar este mai mic de 3%;
  • datoria publica este de 39,8% din PIB, astfel ca ne incadram in plafonul de 60% din PIB.

 

Principala problema este insa convergenta reala: PIB pe cap de locuitor este egal cu 55% din media UE, atunci cand ne comparam din punct de vedere al puterii de cumparare a banilor. Acest lucru arata nivelul de bunastare al unei economii.

Pentru ca nivelul de trai sa devina mai bun, este nevoie ca productivitatea in economie sa creasca. Daca luam in calcul dinamica PIB din ultimii 7 ani, am avea nevoie de 38 de ani ca sa recuperam decalajele fata de media UE.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult