BNR scade rata dobanzii la 2%

bnr_6BNR continua seria reducerilor de dobanda, printr-o noua scadere cu 0,25%. Dobanda cheie a ajuns la 2%, stabilind un nou minim istoric.

Banca Nationala a ajuns deja la cea de-a treia reducere consecutiva a ratei dobanzii in acest an. De fiecare data, s-a aplicat o diminuare cu 0,25%.

Deciziile BNR au fost justificate prin tendinta descendenta a ratei inflatiei. Atunci cand preturile sunt stabile, banca centrala relaxeaza politica monetara si duce dobanzile in jos.

Obiectivul BNR este ca rata inflatiei sa se situeze intre 1,5% si 3,5% in 2015, de preferat cat mai aproape de mijlocul intervalului (2,5%). In prezent, insa, rata inflatiei se plaseaza sub limita inferioara a intervalului, fiind de numai 0,4% (pe ultimele 12 luni).

Prin urmare, inflatia este mai mica decat si-ar dori BNR, astfel ca dobanzile pot fi coborate mai mult. Acesta este si motivul pentru care am asistat la scaderi repetate in ultimele luni. De exemplu, in 2014, BNR a scazut dobanzile in 5 randuri, iar in 2015, dupa numai 3 luni, avem deja 3 ajustari.

“In perspectiva, datele certe existente pana in prezent anticipeaza inscrierea ratei anuale a inflatiei pe o traiectorie usor ascendenta, situata insa in continuare sub limita inferioara a intervalului tintei stationare”, se precizeaza in comunicatul BNR.

Prin urmare, este foarte posibil sa mai urmeze si alte decizii similare, daca evolutiile economice vor fi in linie cu prognoza.

Efecte asupra clientilor

Principalul efect va fi continuarea tendintei de scadere a dobanzilor la depozite. Aproape lunar, bancile isi ajusteaza in jos aceste dobanzi, si cel mai probabil, in lunile urmatoare, aceasta tendinta se va mentine.

Prin urmare, deponentii care isi propun sa tina banii la banca pentru mai multe luni ar putea opta pentru scadente mai mari, astfel incat sa-si majoreze castigurile. Expertul Banilor te ajuta sa compari castigul efectiv ce poate fi obtinut in sectiunea Depozite la termen.

Pentru cei cu credite in lei, ratele dobanzilor vor scadea in cazul contractelor cu dobanda variabila. La imprumuturile noi, deciziile BNR se vor resimti cu precadere la creditele pentru locuinte.

In schimb, costul creditelor de nevoi personale este de asteptat sa ramana in linii mari aceleasi. Pe acest segment, bancile evita sa coboare dobanzile.

Mai mult, la ofertele noi, bancile compenseaza reducerea ratei Robor prin majorarea marjei de dobanda, astfel incat costurile sa se mentina la acelasi nivel.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult