BNR scade dobanda-cheie sub pragul de 2%

bnr-sediuBanca Nationala a coborat in premiera rata dobanzii de politica monetara sub pragul de 2%, dupa ce a operat o noua scadere de 0,25%. Dobanda cheie a ajuns la 1,75%.

Motivul pentru care BNR tot coboara dobanzile este ca rata inflatiei a scazut foarte mult. In martie 2015, inflatia anuala (pe ultimele 12 luni) era de numai 0,8%, nivel egal cu cel inregistrat in decembrie 2014.

Asistam la o perioada de stabilitate a preturilor, care da semne sa se mentina, avand in vedere anuntata scadere a cotei de TVA la alimente.

“Impactul scaderii cotei TVA pentru produsele si serviciile vizate (cu pondere de 32% in cosul de consum) este asteptat sa determine valori in jur de zero ale ratei anuale a inflatiei in perioada iunie 2015-mai 2016, reintrarea acesteia in intervalul de variatie al tintei urmand a se produce in ultimul trimestru al anului 2016”, se arata in comunicatul BNR.

In acest context, BNR a decis sa coboare rata dobanzii cu inca 0,25%, pana la 1,75%. Este a patra reducere consecutiva de dobanda aplicata de banca centrala in acest an. In total, dobanda BNR a scazut pana acum cu 1%.

Deponentii vor fi iarasi loviti

Aceste decizii reprezinta un motiv de bucurie pentru clientii cu credite in lei. BNR influenteaza in acest mod dobanzile interbancare (Robor), fortandu-le sa coboare si mai mult. Indicele Robor 3M a revenit dupa anuntul BNR la 1,40%.

La creditele in lei cu dobanda variabila, dobanzile se actualizeaza periodic dupa indicele de referinta. Prin urmare, la urmatoarea indexare, clientii vor resimti un efect favorabil, urmand sa plateasca rate mai mici.

Deponentii in schimb vor avea de infruntat conditii mai grele. Dobanzile platite de banci vor continua sa scada. In plus, avand in vedere prognoza BNR pentru evolutia inflatiei, situatia nu se va imbunatati in urmatoarele 12 luni.

Prin urmare, daca vrei sa iti asiguri un castig mai bun, cauta un depozit cu dobanda fixa pe o perioada mai lunga. Depozitele pe perioade scurte (de 1-3 luni) au suferit cel mai mult in actualul context, astfel ca ar fi bine sa fie evitate pe cat posibil.

Nu trebuie insa sa alegi un depozit pe termen lung, daca ai putea avea nevoie de banii respectivi pe termen scurt. Daca retragi banii inainte de scadenta, bancile nu mai platesc nicio dobanda.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult