BNR scade dobanda cheie cu inca 0,25%

bnr-sediuBNR a operat o noua reducere cu 0,25% a dobanzii de politica monetara, care a coborat la 2,25% in acest moment. Este deja a doua scadere de dobanda aplicata de BNR in 2015.

Inflatia se mentine mai departe sub valorile prognozate, ceea ce a incurajat Banca Nationala sa scada inca o data dobanda de politica monetara.

Reducerea este tot de 0,25%, astfel ca dobanda BNR a coborat de la 2,50% la 2,25%, stabilind un nou minim istoric.

Conform noilor proiectii ale BNR, rata inflatiei se va plasa la un nivel scazut in urmatorii 2 ani. In 2015, inflatia anuala este estimata la 2,1%, iar in 2016 – la 2,4%.

Situatia actuala este cauzata in principal de faptul ca cererea din economie este mai mica decat oferta. Acest lucru tine preturile in frau si a jucat un rol capital in ultimii ani in consolidarea inflatiei. Reducerea ampla a pretului petrolului – care a survenit in ultima perioada – a facut ca inflatia sa coboare si mai mult, ajungand la numai 0,83% in decembrie 2014.

Atunci cand preturile sunt stabile bancile centrale isi permit sa scada dobanzile, ceea ce s-a observat, in ultimii ani, si in politica BNR.

Care vor fi efectele?

Consumatorii vor resimti diferit efectele acestei decizii, in functie de produsele bancare pe care le utilizeaza.

Deponentii vor fi afectati negativ, deoarece decizia BNR va incuraja bancile sa reduca si mai mult dobanzile la depozitele in lei. Deja aceste dobanzi au coborat in multe cazuri sub 2% pe an. Tendinta va fi probabil, ca tot mai multe banci sa caute sa duca dobanzile la depozite chiar si sub 1% an.

Cei care au credite in lei vor resimti favorabil aceasta decizie, deoarece masura stimuleaza ieftinirea imprumuturilor. Deja rata Robor la 3 luni (indicele de referinta cel mai des utilizat la creditele in lei) a coborat sub pragul de 1,5%, stabilind un minim istoric pentru perioada post-comunista.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult