BNR cere ca darea in plata sa se aplice doar pentru noile credite

bnr_5BNR a cerut Paramentului sa limiteze numarul persoanelor care ar putea beneficia de darea in plata numai la cazurile sociale. Miza principala este insa ca legea sa se aplice doar pentru contractele viitoare.

Legea privind darea in plata urmeaza sa reintre in dezbaterile comisiilor parlamentare, dupa ce presedintele Iohannis a retrimis proiectul inapoi spre reexaminare.

Cu aceasta ocazie, BNR a trimis catre Comisia de Buget Finante un set de amendamente la proiectul de lege, prin care doreste sa limiteze numarul persoanelor care ar putea beneficia de darea in plata.

BNR ar vrea ca la inceput legea sa nu se aplice deloc

In scrisoarea trimisa de BNR si publicata de Hotnews.ro, se solicita ca legea sa fie aplicata doar contractelor de credit incheiate dupa intrarea acesteia in vigoare. Este modificarea care are cel mai mare impact, deoarece ar face ca la inceput, nicio persoana sa nu poata apela la darea in plata.

In acest mod, scopul principal al acestei legi – acela de a ajuta persoanele aflate in dificultate financiara – ar fi complet ratat.

In prezent, clientii care au ajuns in stadiul de executare silita nu nicio cale de scapare si risca sa suporte pe termen nedefinit popriri din venituri. Nu exista nicio lege care sa spuna stop bancilor!

Cine sunt adevaratii beneficiari ai legii?

E bine de precizat si cum se ajunge la astfel de situatii, deoarece bancherii demonetizeaza frecvent aceasta lege, ca fiind dedicata speculatorilor imobiliari.

Raportul de Stabilitate Financiara pe 2015 publicat de BNR semnaleaza ca debitorii cu venituri sub salariul mediu pe economie (900 lei) sunt cei mai riscanti pentru sectorul bancar, cu un grad de indatorare de peste 65%. Rata creditelor neperformante este cea mai mare pe acest segment, de peste 11%.

O data ce un client acumuleaza restante, datoria fata de banca creste alarmant de repede prin aplicarea de penalitati, chiar si daca este vorba de un simplu credit de consum. Expertul Banilor a prezentat recent cazul real al unui client Bancpost.

Din cauza penalitatilor, clientul intra intr-un cerc vicios al indatorarii din care nu mai poate scapa, mai ales ca el trece printr-o perioada financiara cu probleme (a ramas fara loc de munca sau i s-a redus venitul). De pe urma acestor cazuri sociale, deseori, nu bancile sunt cele care profita cel mai mult, ci executorii judecatoresti si recuperatorii de creante.

Chiar si BNR, prin celelalte modificari propuse, urmareste ca aceasta lege sa fie limitata doar la cazurile sociale. Sa decizi insa ca doar viitorii supraindatorati merita sa fie ajutati, iar datornicii actuali  – sa se descurce cum pot, nu este o solutie acceptabila intr-un stat membru al UE.

Care sunt cazurile sociale acceptate de BNR?

Celelalte propuneri avansate de BNR vizeaza, pe o parte, sa se prelungeasca termenele alocate pentru fiecare etapa a procedurii, iar pe de alta parte, sa se limiteze aplicarea legii doar pentru cazurile sociale.

Conform propunerilor BNR, darea in plata ar putea fi utilizata de clienti doar daca urmatoarele conditii sunt indeplinite simultan:

  • creditul a fost obtinut de un consumator;
  • creditul este unul de tip ipotecar, astfel ca ar fi excluse creditele de nevoi personale cu ipoteca;
  • imobilul cu care se garanteaza este unul cu destinatie locativa si este locuit de catre consumator, codebitor sau rude de pana la gradul II;
  • valoarea creditului nu depaseste 150.000 euro la momentul acordarii;
  • rata lunara depaseste 65% din venitul net al consumatorului, impreuna cu cel al codebitorilor;
  • consumatorul a solicitat in prealabil refinantarea sau restructurarea creditului;
  • imobilul nu este degradat intr-o masura ce nu tine de utilizarea normala a acestuia, nu este inchiriat si este liber de sarcini (cu exceptia ipotecii);
  • creditul nu este de tip Prima Casa si nu a fost unul acordat in conditii mai avantajoase decat cele existente in oferta bancii la acel moment.

Asa cum se observa, acest set de restrictii urmareste in mare parte, sa identifice consumatorii care se confrunta in mod real cu dificultati financiare.

Pe de alta parte, BNR vrea sa evite ca unele persoane sa profite in mod nejustificat de aceasta lege pentru a nu plati datoria fata de banca, ceea ce reprezinta un argument valid.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult