BCR exagereaza impactul darii in plata

bcr 7BCR a publicat o analiza care exagereaza impactul darii in plata asupra viitorilor clienti care ar dori sa obtina credite imobilare.

Legea privind darea in plata a bagat teama in banci. Acestea incearca sa contracareze prin prezentarea efectelor negative care ar putea sa apara. Dar nu oricum, ci amplificand efectelor de 2-3 ori, ca sa aiba priza la public.

Asa cum Expertul Banilor a semnalat recent, principalul dezavantaj al darii in plata este ca avansul minim va creste, iar o parte dintre consumatori vor trebui sa isi amane decizia cu cativa ani pana cand economisesc avansul necesar.

Analistii BCR: Trebuie sa asteptam inca 8 ani ca sa ne permitem o casa

BCR a publicat recent o analiza, care exagereaza acest aspect. “Pentru un client obisnuit va dura cu 8 ani mai mult decat in prezent ca sa economiseasca un avans suficient pentru a se incadra in noile conditii de creditare”, se arata in comunicatul bancii, citat de Hotnews.ro.

Analistii BCR au ajuns la acest rezultat, luand in calcul ipoteza ca avansul minim va creste de 15% la aproximativ 30%, dupa ce legea privind darea in plata va intra in vigoare. Suntem informati ca banca a tinut cont in aceasta simulare inclusiv de posibila ajustare in jos a preturilor caselor si apartamentelor.

Clientii vor astepta in realitate numai 2 ani si jumatate

Expertul Banilor a realizat propria simulare, plecand de la aceeasi ipoteza ca si analistii BCR, dar a gasit ca este nevoie ca decizia de achizitie a locuintei sa fie amanata cu numai 2 ani si jumatate, si nu cu 8, asa cum pretinde banca.

Calcul este foarte simplu si extrem de relevant. Sa presupunem ca un client vrea sa cumpere o locuinta care costa 200.000 lei. In prezent, el dispune de un avans de 15%, respectiv de 30.000 lei si ar fi eligibil pentru un credit imobiliar.

Conform sectiunii de Comparatii Credite Imobiliare de pe Expertul Banilor, rata lunara la un astfel de credit (de 170.000 lei) ar fi de aproximativ 1.000 lei pe luna pentru o perioada de 30 ani. Fiind un client eligibil in actualele conditii, este firesc sa presupunem ca el poate economisi lunar 1.000 lei, pentru a putea achita ratele.

Daca avansul minim creste brusc la 30%, el va trebui sa plateasca din surse proprii 60.000 lei, adica cu 30.000 lei mai mult. Prin urmare, va trebui sa isi amane decizia pana cand economiseste inca 30.000 lei.

Daca depune in fiecare luna cate 1.000 lei – adica exact suma pe care ar fi platit-o daca ar fi luat acum credit in conditiile unui avans de 15% – atunci el va acumula avansul necesar in numai 2 ani si jumatate  (1.000 lei/luna x 30 luni = 30.000 lei).

BCR a estimat un efect de trei ori mai mare

Iar acest calcul simplu nu tine cont nici de posibila ajustare in jos a preturilor imobiliare si nici de dobanzile pe care clientul le-ar incasa pentru sumele economisite la banca. Asa cum se observa, BCR a estimat un efect de peste 3 ori mai mare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

4 Comentarii
  • Domnilor bancheri romani ,daca tot suntem in Europa si cand vine vorba de Ceva ce voua va aduce avantaje ,aratati cu degetul si ziceti ca asa este legea in Europa, de ce Nu acceptati legea asa cum este si in Europa. Asa ca ,mai bine dragi creditori asteptam de la 2 pana la 10 , decat sa nu ramai cu casa ta

  • Analiza dvs. are o mare lacuna. Dvs. ati presupus ca o persoana care doreste sa ia un credit pentru locuinta poate economisi lunar o suma egala cu valoarea ratei. Dar ce se intampla atunci cand persoana respectiva sta in chirie? In acest caz, chiria este egala si valoarea ratei si de fapt banii respectivi nu se pot economisi. Si atunci cum va putea strange o astfel de persoana un avans de 35%?

    • Observatia este foarte buna. In acest caz, deja vorbim de o segmentare a clientilor si de o adevarata analiza a efectelor posibile: unii clienti stau cu parintii, altii stau cu chirie, altii primesc avansul de la parinti, etc. Perioada minima de economisire ar fi diferita pe fiecare segment, iar media nu are niciun rost. Nu am vazut ca analiza BCR sa tina cont de aceste segmente de clienti. Articolul este doar o reactie la cifrele scoase din burta de banci cand fac analize la comanda.

  • 60000/1000 = 5 ani daca nu sta la chirie

Comentariile sunt inchise.