BCR: Vrei depozit si primesti contract de economisire-creditare

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Clientii BCR trebuie sa fie foarte atenti daca intentioneaza sa faca un depozit la termen. Angajatii bancii sunt instruiti sa faca vanzari la contracte de economisire-creditare, pe care le prezinta ca o alternativa la depozit. Vezi ce ascunde oferta!

Daca mergi intr-o unitate BCR si vrei sa faci un depozit la termen, mai mult ca sigur ca functionarul bancii iti va prezenta oferta de economisire-creditare de la BCR Banca pentru Locuinte. Pentru a te impresiona, iti va povesti de un randament de 25% pe an.

Nu te lasa dus de val prea usor. Ar trebui sa stii urmatoarele aspecte despre acest produs:

1

Randamentul de 25% nu este garantat de BCR, asa cum se intampla cu dobanda la depozit.

Acest randament reprezinta o estimare a bancii, care nu are nicio valoare juridica. Calculul bancii se bazeaza pe un set de ipoteze:

  • prima de stat se ve mentine in urmatorii 5 ani la nivelul actual (25% din suma economisita pe an, fara a depasi 250 euro pe client)
  • clientul face depuneri suplimentare timp de 5 ani.

 

Ambele ipoteze se pot dovedi nerealiste. Plata primei de stat se face deja cu intarzieri mari de catre stat, din cauza lipsei de fonduri. Astfel, clientii asteapta cu anii pana cand vad banii promisi in cont.

In plus, Expertul Banilor a aratat intr-un articol anterior ca nivelul primei de stat ar putea fi redus pe viitor, deoarece nu este sustenabil.

In cazul in care nu faci depuneri suplimentare in fiecare an, nu vei primi nicio prima de stat. Vei beneficia doar de dobanda bancii – 3% pe an, mult sub rata inflatiei. Astfel, economiile tale se erodeaza.

2

Trebuie sa-ti blochezi banii timp de 5 ani

Contractele de economisire-creditare presupun ca banii sa fie depusi la banca timp de minim 5 ani. Daca vrei sa retragi banii inainte de acest termen, vei suporta penalizari majore: trebuie sa inapoiezi toate primele de stat incasate si vei plati un comision suplimentar pentru sumele retrase.

Prin urmare, daca ai nevoie de banii respectivi in viitorul apropiat, contractul de economisire-creditare este o alegere gresita.

3

Platesti pe loc un comision foarte mare

Atunci cand faci un contract de economisire-creditare, banca aplica un comision de 1% din toate sumele pe care intentionezi sa le economisesti in urmatorii 5 ani ( asa-numita valoare contractata).

De exemplu, daca stabilesti o valoare contractata de 100.000 lei, comisionul va fi de 1.000 lei. Acest comision va fi retinut imediat din depunerile efectuate. Astfel, daca prima depunere in cont este de 1.000 lei, toti acesti bani vor fi retinuti de banca pentru acest comision, care este nereturnabil.

Inainte de a semna contractul, informeaza-te si despre cele 3 greseli fatele la contractele de economisire-creditare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

2 Comentarii
  • Buna
    eu am facut un astfel de depozit de 2 ani si pana acum nu a fost alocata prima de la stat, deci in acest cont, dupa 2 ani eu am mai putini bani decat am depus.

    Aveti informatii despre eventuale actionari in instanta pe aceasta tema? Eu ma pregatesc pentru acest lucru.

    • Prima de stat trebuie platita de Ministerul Dezvoltarii. Nu stim de existenta vreunui proces pentru neplata primei de stat, pana in prezent. Va tinem la curent, daca apar noutati.

Comentariile sunt inchise.