Bancile nu vor menaja deponentii in acest an

Foto: anankkml/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: anankkml/ FreeDigitalPhotos.net

Dobanzile oferite de banci la depozitele bancare au continuat sa scada inca din prima luna a anului 2014. Pentru sumele mici, castigurile abia se mai vad de comisioane.

Reducerea dobanzilor interbancare a afectat pozitiv pe clientii cu credite in lei, insa cei care au depozite la banca trebuie sa se multumeasca cu castiguri tot mai mici.

Pentru scadenta de 1 luna, ratele dobanzilor au coborat sub pragul de 3%. BCR, de exemplu, a ajuns sa plateasca o dobanda de numai 0,55% pentru aceasta scadenta.

Comparatia ofertelorĀ poate fi o solutie pentru a obtine un castig mai mare pentru sumele economisite, insa consumatorii trebuie sa fie atenti la comisioanele asociate cu contul curent, precum si la comisionul de retragere de numerar. Expertul Banilor te ajuta sa eviti aceste capcane in sectiunea Dobanzi depozite.

Perspective nefavorabile

Perspectivele pentru acest an nu sunt favorabile pentru deponenti, deoarece bancile cauta sa isi optimizeze profiturile. In continuare, creditele neperformante atarna greu in bilant, iar bancile urmaresc sa le acopere cat mai repede.

Iar unul din mijloacele folosite este mentinerea unui ecart intre dobanzi (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) cat mai mare. Prin urmare, la fiecare reducere a dobanzii la credite, va urma o scadere si a dobanzii de la depozite.

In plus, avand in vedere ca majoritatea bancilor au deja mai multe resurse atrase decat pot sa acorde credite, nu exista un interes pentru a sustine dobanzi atractive la economisire. Dimpotriva, bancile sunt mult mai interesate sa scada dobanzile la imprumuturi, pentru a incuraja creditarea.

Cele mai mari dobanzi la depozite se gasesc la banci cu un profil de risc mai ridicat. Acestea sunt, in general, bancile cu capital grecesc si alte banci cu cota mica de piata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult