Bancile mici sunt mai vulnerabile

bnr_3Testele de stres efectuate de BNR au indicat ca un numar restrans de banci de talie mica s-ar confrunta cu probleme in cazul unui scenariu advers la nivel macroeconomic.

Banca centrala efectueaza in mod permanent exercitii prin care testeaza capacitatea bancilor de a face fata unor evolutii adverse la nivelul economiei.

Raportul de stabilitate financiara publicat de BNR arata cele mai vulnerabile, daca un scenariu de acest tip s-ar materializa, ar fi bancile de talie mica. Conform estimarilor BNR, unele dintre ele ar avea nevoie de un aport suplimentar de capital, pentru ca indicatorii prudentiali sa respective nivelul minim prevazut de lege.

Vestea buna este ca majoritatea bancilor ar rezista acestor evolutii negative.

Aceste concluzii explica de ce bancile mici tind sa plateasca dobanzi la depozite mai mari decat bancile mari. In termeni economici, diferenta este denumita “prima de risc”, deoarece remunereaza investitorii care isi asuma riscuri mai mari.

E bine de stiut insa ca toate depozitele de valori mai mici de 100.000 euro sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Cum s-au testat bancile?

Cel mai recent exercitiu are la baza scenariile macroeconomice utilizate de Autoritatea Europeana Bancara.

Scenariul advers prevede reintrarea economiei intr-o recesiune persistenta  (scadere economica de -1,4%, -1,8%, respectiv -0,7% pe an) in urmatorii 3 ani.

In aceasta perioada, se presupune care loc o depreciere a monedei nationale cu 15% fata de euro, bursa scade cu 15%, pretul locuintelor se reduce cu 10%, somajul creste cu 2 puncte procentuale, iar randamentul tilurilor de stat urca cu 1,6 puncte procentuale.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult