Bancile grecesti din Romania pot face fata falimentului Greciei

bnr_3Guvernatorul BNR a dorit sa calmeze temerile deponentilor de la bancile grecesti si a precizat ca aceastea sunt bine capitalizate si pot face fata unor evolutii nefavorabile in Grecia.

“Bancile cu capital majoritar grecesc au rol moderat in sectorul bancar romanesc”, a precizat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Dupa clasamentul activelor, aceste banci au cota de piata de 12% in Romania.

In prezent, 4 banci grecesti activeaza pe piata autohtona: Bancpost, Banca Romaneasca, Alpha Bank si Piraeus Bank.

Bancile nu pot fi supuse restrictiilor din Grecia

Isarescu a aratat ca bancile din Romania functioneaza independent de cele din Grecia din punct de vedere al formei de organizare. Din acest motiv, deciziile luate in Grecia nu se vor aplica acestor banci din Romania.

De asemenea, Isarescu a spus ca niciuna dintre cele 4 banci nu se claseaza in Top 5 si doar doua dintre ele se pozitioneaza in Top 10. In plus, cele 2 banci au un nivel de capitalizare mai ridicat atat comparativ cu media sectorului bancar cat si comparativ cu celelalte doua banci cu capital grecesc.

De ce sunt depozitele la aceste banci sigure?

Isarescu a afirmat ca bancile grecesti de la noi pot sa faca fata unor evolutii nefavorabile, care s-ar putea produce in Grecia. Aceste banci “au o situatie prudentiala adecvata care le-ar permite gestionarea unor evolutii nefavorabile”, a precizat guvernatorul BNR.

El si-a argumentat aceasta afirmatie prin:

  • rata de solvabilitate (care masoara gradul de capitalizare) era 17,6% in martie 2015, pentru bancile grecesti din Romania; la nivel european, pragul minim pentru acest indicator este de 8%;
  • calitatea fondurilor proprii ale acestor banci este buna;
  • bancile grecesti dispun de active lichide la un nivel adecvat, ce permit acoperirea unor eventuale retrageri de fonduri;
  • gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se mentine la un nivel corespunzator, de 69% in aprilie 2015. Valoarea este aproape de media pe sistem. Rata creditelor neperformante este in imbunatatire, fiind de 15,9% in aprilie 2015, fata de 21% in aprilie 2014.

 

BNR va asigura fonduri in regim special, daca va fi nevoie

“Banca Nationala a adoptat masuri care sa le asigure lichiditate si in conditiile in care datorita unor motive emotionale bancile n-ar gasi lichiditate in piata, cu toate ca au o situatie buna”, a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mentionat ca bancile grecesti nu sunt dependente de finantarile de la bancile-mama, deoarece aceste linii de finantare acopera numai 27,5% din resursele financiale ale bancilor locale.

Cea mai mare parte a liniilor de finantare obtinute de la bancile-mama (81,5%) au scadenta peste un an, deci banii nu pot fi retrasi. Pentru finantarile scadente in acest an, Isarescu spune ca bancile au capacitatea sa obtina finantare din alte surse.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult