Bancile fac experimente pe clienti cu creditele imobiliare in lei

Creditele imobiliare in lei sunt supuse in prezent unui proces mediatic de infrumusetare, iar bancile incearca sa convinga clientii ca sunt sigure. ExpertulBanilor.ro iti arata ca nici bancile nu cred cu adevarat ceea ce spun.

Dobanzile interbancare in lei (Robor) au atins noi minime istorice si, o data cu ele, au coborat si dobanzile practicate la credite. BNR si bancile comerciale incearca sa convinga acum publicul larg ca asistam la un moment de rascruce, iar de acum inainte, incepe epoca imprumuturilor in lei cu dobanzi mici.

bcr 4“Analistii BCR estimeaza ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce in continuare, ceea ce va duce la ieftinirea si mai mult a creditelor in lei”, se arata intr-un comunicat de presa al BCR de la mijlocul luii octombrie.

In plus, Andrew Gerber, director pentru produse retail la BCR, afirma ca “trendul descrescator al indicelui ROBOR a condus la anularea diferentei dintre costul total al unui credit in EUR si al unui credit acordat in lei”. Referindu-se la creditele imobiliare, Geber spune ca deja prima optiune a clientilor este imprumutul in lei, deoarece au constientizat avantajele asociate.

Publicul este bombardat cu mesaje similare si din partea altor banci, care induc treptat ideea ca nu exista niciun risc asociat cu creditul imobiliar in lei. Si mai grav este ca acele prognoze ale analistilor  – cum ca dobanzile in lei ar urma sa scada si mai mult – nu sunt niciodata fundamentate prin studii, ci se prezinta doar ca “profetii”.

Rata dobanzii – pericol major

Asa cum ExpertulBanilor.ro a avertizat anterior, cel mai mare risc al creditelor imobiliare in lei este rata dobanzii. Acel indice Robor – care acum se afla la minime istorice – este extrem de instabil. In fiecare an, cunoaste fluctuatii majore, impactul fiind resimtit intr-o masura importanta in rata lunara.

La un credit de 150.000 lei pe 30 ani acordat la o dobanda de 5%, rata lunara ar fi de 800 lei. Dar daca indicele Robor revine la nivelul de la inceputul lui 2013? Rata dobanzii urca brusc la 8%, iar suma lunara de plata va creste in cateva luni la 1.100 lei. Prin urmare, poate avea loc o crestere a ratei lunare cu 37% nu peste cativa ani, ci doar in cateva luni. Aceste riscuri afecteaza inclusiv creditele Prima Casa.

ExpertulBanilor.ro te ajuta sa compari riscurile creditelor cu ajutorul calculatorului Credit in lei sau euro. Acesta simuleaza evolutia ratelor la credit, tinand cont de modul in care au oscilat indicii de referinta in anii anteriori, pentru a vedea exact ce au experimentat clientii aflati in situatii similare.

Bancile evita sa isi asume riscuri pe termen lung

Nici bancherii nu au cu adevarat incredere in evolutia dobanzilor la lei pe termen lung, dar indeamna clientii sa se imprumute in lei.

Cea mai buna dovada o reprezinta faptul ca nu exista credite imobiliare cu dobanzi fixe pe 20 ani sau 30 ani. De exemplu, BCR garanteaza clientilor ca vor avea dobanzi fixe doar in primii 3 ani. Ulterior, dobanda devina variabila, urmand a fi ajustata in functie de indicele Robor.

Cea mai lunga perioada in care bancile sunt dispuse sa garanteze dobanzi fixe la credite imobiliare este de 7 ani, in cazul BRD. Dupa cei 7 ani, si aici dobanda va deveni variabila, in functie de Robor.

In momentul in care bancile vor avea curajul sa ofere credite in lei cu dobanzi fixe pe perioade de 20 sau 30 ani, doar atunci putem vorbi cu adevarat de credite in lei, sigure. Pana atunci, riscul de fluctuatie a dobanzii este transferat integral pe umerii clientului si nici macar nu este informat adecvat cu privire la acest risc.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult