Bancile contesta in bloc procedura darii in plata

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile au facut corp comun si contesta in instanta notificarile privind darea in plata primite de la clienti, invocand neconstitutionalitatea legii. Chiar si asa, obligatiile de plata ale clientilor sunt suspendate.

Dupa ce legea privind darea in plata a intrat in vigoare, clientii au inceput sa se foloseasca de noul drept legal si au notificat bancile ca vor sa le predea locuinta.

Notificarea se poate realiza cu ajutorul unui notar, procedura detaliata fiind prezentat in Ghidul privind darea in plata.

Legea da dreptul creditorilor sa conteste procedura, in cazul in care considera ca nu sunt intrunite conditiile legale. Iar bancile nu ezitat sa faca apel la aceasta solutie de ultima instanta.

Curtea Constitutionala a fost sesizata de catre banci

Contestatiile semnaleaza neconstitutionalitatea unor articole din lege, in special, cel care prevede ca darea in plata sa se aplice la toate creditele existente.

O astfel de reactie era de asteptat, deoarece bancile au solicitat in repetate randuri autoritatilor competente sa sesizeze Curtea Constitutionala, dupa ce Parlamentul a aprobat pentru a doua oara legea privind darea in plata.

Cum nimeni nu a raspuns chemarii bancherilor, acum institutiile de credit pot sesiza in mod direct Curtea Constitutionala prin intermediul instantelor de judecata.

In perioada urmatoare, este de asteptat ca sirul contestatiilor sa continue, pana cand Curtea Constititutionala se va pronunta pe acesta speta. Raspunul va veni probabil dupa cateva luni bune de asteptare.

Aceste contestatii nu ar trebui sa descurajeze clientii care vor sa predea bancii locuinta. Prin simpla notificare a bancii, toate obligatiile de plata ale clientului se suspenda, chiar daca banca face contestatie.

Astfel, dupa notificare, clientul nu trebuie sa mai achite niciu leu, iar banca nu mai poate aplica penalitati de intarziere si dobanzi si nici nu poate initia proceduri de executare silita. Consumatorul beneficiaza imediat de protectia legii, chiar daca procedura se va finaliza dupa cateva luni.

Recuperatorii de creante suspenda actiunile de colectare

Legea privind darea in plata are in continuare nevoie de clarificari, in special, in cazul creantelor preluate de la banci, de catre firmele de recuperare.

In anumite cazuri, bancile au executat silit locuinta clientului, iar datoria reziduala a fost vanduta unor recuperatori de creante.

Companiile de profil sustin ca legea privind darea in plata nu este clara pentru aceste situatii. Partea buna este ca unul dintre cei mai mari recuperatori – Krurk Romania – a anuntat ca suspenda actiunile de colectare amiabila pentru cazurile care intrunesc conditiile de aplicare a legii privind darea in plata.

Prin urmare, darea in plata isi proceduce efectele si in cazul clientilor care au intrat in vizorul recuperatorilor de datorii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult