Bancile au devenit foarte zgarcite cu deponentii

Dobanzile la depozitele in lei se afla la minime istorice, bancile din Romania devenind printre cele mai zgarcite din UE cu deponentii. Sunt tari unde depozitele in euro genereaza castiguri mai mari decat depozitele in lei de la noi.

Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: iosphere/ FreeDigitalPhotos.net

Ratele dobanzilor la depozite au continuat sa scada luna de luna si in 2016, iar in cazul depozitelor in lei, randamentul mediu obtinut de populatie a scazut pentru prima oara sub 1% pe an, arata datele BNR.

Dobanda medie pentru depozitele noi in lei constituite de persoanele fizice a coborat de la 1,48% in decembrie 2015 la numai 0,95% in august 2016.

Tendinta a fost similara in cazul depozitelor in euro. Deponentii beneficiau de o dobanda medie de 0,37% in august 2016, comparativ cu 0,61% in decembrie 2015.

dobanda-medie-ro-aug16

In alte tari, dobanzile in euro le depasesc pe cele in lei de la noi

Situatia nefavorabila a deponentilor devine mai clara atunci cand comparam castigurile cu cele obtinute in alte tari din UE. In acest clasament, bancile din Romania se claseaza sub media zonei euro, unde castigul mediu obtinut de un deponent este de 0,53% pentru un depozit la termen in euro.

Cele mai mari dobanzi la depozite se obtin in Olanda, unde dobanda medie este 1,72%, urmata de Cipru (1,52%), Slovacia (1,41%), Italia (1,08%).

In aceste tari, depozitele in euro sunt chiar mai rentabile decat depozitele in lei oferite de bancile din Romania, desi diferentele de pe piata monetara ar sugera ca situatia sa fie inversa.

dobanzi-depozite-euro-aug-2016

Indicele Robor la 3 luni are o valoare de 0,72%, in timp ce Euribor la 3 luni este negativ (-0,31%). Practic, exista o diferenta de 1 punct procentual pe piata interbancara intre dobanzile la lei si cele de la euro, care nu se regaseste si in dobanzile oferite populatiei.

Comparand strict depozitele in euro, bancile din Romania si-au aliniat dobanzile cu cele din Germania, Austria si Portugalia, desi atunci cand vine vorba de credite, costurile de la noi sunt de cateva ori mai mari.

De ce au dus bancile romanesti dobanzile atat de jos?

Dobanzile oferite de bancile romanesti au scazut, in principal, ca urmare a reducerii inflatiei si a dobanzii cheie de catre BNR.

Acesti factori explica insa doar partial situatia de la noi, deoarece asa cum se observa, scaderile au fost mai abrupte de cat ar fi trebuit.

Motivul pentru care deponentii castiga foarte putin este ca majoritatea populatiei isi directioneaza economii in exclusivitate catre banci.

Mai mult, desi bancile platesc dobanzi tot mai mici, sumele depuse la banci de catre populatiei continua sa creasca. Bancile nu concureaza cu niciun alt sector pentru economiile populatiei, iar in prezent, au atras suficiente fonduri de la publicul larg.

In plus, cererea slaba de credite nu incurajeaza bancile sa se lupte pentru economiile populatiei.

Situatia speciala din Olanda – tara cu cele mai mari dobanzi din zona euro – este explicata prin faptul ca majoritatea economiilor merg catre fondurile de pensii. Asfel, bancile sunt nevoite sa plateasca dobanzi mai mari pentru a-si procura resurse de la populatie.

In actualul context, marile banci din Romania – unde majoritatea clientilor au conturi – platesc cele mai mici dobanzi. Castiguri mai mari poti obtinute in special de la bancile de dimensiuni mici, deoarece aceasta sunt mai putin cautate de catre publicul larg si atrag mai greu fonduri.

Expertul Banilor te ajuta sa compari ofertele bancilor in sectiunea Depozite la termen, pentru a gasi produsele de economisire cele mai profitabile.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult