Bancile au comisioane multe si marunte

Foto: ratch0013/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ratch0013/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile din Romania taxeaza consumatorii pentru aproape orice fel de operatiune. Desi nivelul comisioanelor este modest, cumulate toate aceste costuri ajung sa fie resimtite puternic de catre consumatori.

Consiliul Concurentei a analizat recent comisioanele percepute de bancile de la noi pentru conturile curente si a identificat ca multe dintre operatiunile care in strainatate sunt gratuite, la noi sunt purtatoare de comisioane.

Cercetarea a pornit de la un studiu din 2009 al Comisiei Europene, care a gasit ca romanii platesc cu 50 euro mai mult pe an decat media europenilor, pentru acelasi numar de operatiuni bancare.

Serviciul de internet banking – care in majoritatea tarilor din UE este gratuit – la noi este taxat de banci cu aproximativ 1 euro pe luna. La acesta se adauga, comisionul de administrare al contului curent, care in ultimii ani, s-a majorat simtitor. Cele mai mari banci – BCR si BRD – au ajuns sa ceara in acest scop aproape 1 euro pe luna.

Retragerea de numerar de la ATM este o operatiune frecvent utilizata de catre clienti, pe care bancile nu uita sa o taxeze de fiecare data. Cele mai multe banci percep un comision de 0,2% din suma retrasa, insa costul poate ajunge si la 0,25% la Bancpost.

Daca retragem banii de la ATM-ul altei banci atunci suportam costuri si mai mari. Cel mai mult platesc clientii BCR, comisionul fiind de 1% + 6 lei. Cele mai multe banci impun un comision de 0,5% + 2,5 lei.

Comparatia costurilor ar putea lovi bancile

Directiva 2014/92/UE privind comparabilitatea comisioanelor pentru conturile de plati este vazuta ca o solutie pentru a forta bancile sa isi diminueze comisioanele. Aceasta directiva obliga bancile sa ajute consumatorii sa isi mute contul la o alta banca si sa-i informeze cu privire la pasii de parcurs.

Se considera ca in acest mod, consumatorii vor pune suficienta presiune concurentiala la nivelul sectorului bancar, pentru a conduce la reducerea comisioanelor.

Pentru ca acest efect sa fie resimtit in Romania, ar fi necesara si o lege care sa permita salariatilor sa isi aleaga singuri banca unde sa-si incaseze salariul. In prezent, multi angajatori impun salariatilor sa lucreze cu o anumita banca, astfel ca simpla facilitare a schimbarii conturilor bancare s-ar putea sa nu aiba un efect prea mare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult