Bancile sunt obligate sa spuna unde au depozitele garantate

email-image
Foto: pixbox77/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile sunt obligate sa precizeze clientilor cine la garanteaza depozitele in orice forma de comunicare si publicitate. ExpertulBanilor.ro va arata de ce este important acest lucru.

De la inceputul lui 2014, bancile sunt obligate prin lege sa spuna clientilor cum sunt garantate depozitele,  in comunicarea pe care o poarta cu aceastia.

“In orice forma de publicitate, in toate informarile si/sau documentele precontractuale, in contractele si corespondenta referitoare la depozite”, bancile trebuie sa precizeze denumirea schemei de garantare la care participa.

Anterior, clientii puteau afla despre schema de garantare a bancii doar prin intermediul afiselor din unitati si din clauzele contractuale.

Modul in care au reactionat persoanele cu depozite la Bank of Cyprus, in primavara lui 2013, a aratat insa ca o buna parte dintre consumatori nu era informata corect. Prin aceste noi masuri, BNR incearca sa creasca gradul de informare al publicului, cu privire la garantarea depozitelor.

De ce este importanta schema de garantare?

Modul de garantare al depozitelor nu este acelasi pentru toate bancile care activeaza in Romania. Iar acest lucru conteaza foarte mult atunci cand vrei sa iti recuperezi banii de la o banca falita.

Exista 2 mari categorii de banci, din acest punct de vedere:

  • banci cu sediul in Romania: acestea sunt banci care functioneaza ca societati comerciale, inregistrate la Registrul Comertului din tara noastra; majoritatea bancilor intra in aceasta categorie, iar depozitele lor sunt garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor in Sistemul Bancar;
  • sucursale de banci straine din UE: acestea sunt banci cu sediul intr-un alt stat membru al UE, care au deschis sucursale in Romania. In cazul lor, depozitele sunt garantate de schemele de garantare din tara de origine. Cea mai cunoscuta banca de acest tip este ING Bank, astfel ca depozitele ING sunt garantate in Olanda.

 

Bancile cu sediul intr-un stat al UE pot sa deschida sucursale in Romania, iar depozitele lor vor fi garantate in tara de origine. Cum garantarea depozitelor este reglementata la nivel european, deponentii beneficiaza de acelasi grad de protectie in toata UE. Singura diferenta este institutia care le ofera aceasta protectie.

Cum pot afla schema de garantare a bancii?
ExpertulBanilor.ro te ajuta sa afli schema de garantare, in pagina bancilor din Romania.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult