Bancherii castiga sustinere impotriva legii privind darea in plata

Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bplanet/ FreeDigitalPhotos.net

Argumentele prezentate de bancheri au fost convingatoare pentru presedintele Klaus Iohannis, care a decis sa nu promulge legea privind darea in plata. Viitorul acestei legi se anunta incert.

Presedintele Klaus Iohannis si-a folosit prerogativele de care dispune pentru a bloca aplicarea legii privind darea in plata, in forma adoptata de Parlament.

In cererea de reexaminare, Iohannis cere Parlamentului sa consulte Consiliul Superior al Magistraturii in privinta consecintelor aplicarii legii, dar si guvernul, pentru a formula un punct de vedere cu privire la implicatiile bugetare si economice ale legii.

Legea este binevenita, dar nu in forma actuala

Presedintia considera ca darea in plata este o procedura binevenita, care raspunde unor probleme sociale, in sensul ca ajuta persoanele aflate in imposibilitatea de a-si mai achita ratele la creditele ipotecare.

Acestea sunt singurele afirmatii pozitive pe care presedintele le face cu privire la aceasta lege. In rest, Iohannis semnaleaza o serie de neajunsuri pe care aceasta le provoaca, in special pentru banci.

Presedintele cere ca legea sa fie adaptata pentru a diminua hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor. Altfel spus, balanta puterii ar urma sa fie inclinata prea mult in beneficiul consumatorilor, iar bancile ar fi obligate sa suporte riscuri prea mari.

In plus, Presedintele reclama ca legea este ambigua, ceea ce poate genera dificultati in aplicare si o practica judiciara neuniforma.

Urmatoarele etape

Conform art. 77 din Constitutie, presedintele are dreptul o singura data sa retrimita legea spre reexaminare in Parlament. Ulterior, el mai poate cere doar verificarea constitutionalitatii ei.

Dupa aceea, legea adoptata dupa reexaminare sau dupa primirea deciziei Curtii Constitutionale, trebuie adoptata de presedinte in maxim 10 zile. Prin urmare, daca parlamentarii raman pe aceeasi pozitie, legea va putea fi pusa in aplicare.

Vocea bancherilor a devenit insa tot mai puternica in ultima perioada. Acestia au facut apel la presedinte ca sa trimita legea inapoi in parlament.

Banca Nationala s-a implicat cu toate fortele in acest proces legislativ, atat pe plan local cat si la nivel european.

Pe 14 decembrie 2015, BNR a informat Banca Centrala Europeana (BCE) cu privire la acest proiect legislativ. Dupa 4 zile, pe 18 decembrie, conducerea din Frankurt a publicat in regim de urgenta o opinie prin care semnaleaza riscuri la adresa stabilitatii financiare.

Merita semnalat faptul ca niciuna din autoritatile statului nu a intervenit pana acum pentru a sustine pozitia consumatorilor.

E bine de stiut ca ANPC a initiat la inceputul lui 2015 un proiect de lege care introducerea darea in plata. Presedintele ANPC care sustinea acest proiect – Marius Dunca – a fost insa sacrificat de guvernul Ponta pe fondul tragediei din clubul Colectiv, iar noua conducere a autoritatii a preferat sa nu se implice in dezbaterile publice.

Lupta devine astfel tot mai inegala, iar cererea de reexaminare a lui Iohannis risca sa duca fie la limitarea severa a drepturilor consumatorilor, fie in cazul extrem, la ingroparea definitiva a acestui proiect, ca multe altele prin care datornicii urmau sa fie ajutati. 

Mai trebuie adaugat ca actualul guvern nu pare sa fie preocupat de problemele datornicilor la banci. Legea falimentului personal (care urma sa intre in vigoare pe 26 decembrie 2015) ar putea fi amanata, deoarece guvernul Ciolos nu a alocat fondurile necesare pentru judecatorii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult