Asociatia bancilor lupta pentru mentinerea clauzelor abuzive

Asociatia bancilor vrea sa negocieze in spatele usilor cu autoritatile pentru a permite bancilor sa perceapa costuri abuzive in continuare. Acestea ar urma sa dispara complet, daca legea clauzelor abuzive apuca sa intre vigoare in forma actuala.

Bancherii au inceput sa trimita scrisori la Ministerul Justitiei si BNR pentru a scapa de justitie. De la 1 februarie 2013, legea clauzelor abuzive urmeaza sa fie modificata. Noile prevederi vor face ca orice hotarare data de instanta sa fie aplicata automat pentru toti clientii aflati in aceeasi situatie.

Clauzele abuzive sunt la un pas de desfiintare!

Art 12 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive ar urma sa aiba urmatorul continut: “in cazul in care se constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control (nr. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) […] vor sesiza tribunalul […] solicitand […] sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive”.

Astfel, daca un client reclama banca pentru un comision abuziv la ANPC, atunci autoritatea va sesiza instanta. Daca banca este gasita vinovata, atunci toti clientii vor beneficia de aceasta decizie, chiar si cei care nu au depus reclamatii.

Influenta bancilor poate schimba legea

In prezent, exista foarte multe procese impotriva bancilor, iar justitia da castig de cauza clientilor. Aceste lucru este cunoscut si de bancherii, motiv pentru care sunt ingroziti de efectele acestei legi, daca ea va intra in vigoare.

“Tinand cont de practica actuala a instantelor de judecata, bancile nu numai ca nu vor mai avea dreptul de a percepe, pe viitor, costurile aferente clauzelor decalarate ca abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut”, se mentioneaza in scrisoarea ARB.

In aceste conditii, bancherii doresc sa gaseasca o solutie ca sa scape din aceasta situatie si pun la cale  o intalnire (la o cafea!) cu specialisti din BNR si Ministerul Justitiei, pentru a dezbate problema. Daca intalnirea decurge bine, consumatorii urmeaza a fi pacaliti inca o data.

Si in 2010, bancherii s-au folosit de influenta lor pentru a modifica OUG 50 in detrimentul consumatorilor. Chiar se lauda cu acest lucru in scrisoarea trimisa, afirmand ca ei au beneficiat atunci de sprijinul FMI si al BNR.

Bancherii se cred mai presus de lege

Expertul Banilor dezaproba comportamentul comunitatii bancare, care isi foloseste influenta pentru a nu respecta drepturile consumatorilor. Clauzele abuzive conduc la obtinerea unor venituri necuvenite, iar acesti bani ar trebui inapoiati clientilor.

Mai mult, asociatia bancilor da impresia ca institutiile financiare sunt mai presus de lege. In scrisoarea trimisa, ARB precizeaza ca “sistemul judiciar din Romania nu este inca pe deplin pregatit pentru o apreciere justa a clauzelor contractuale specifice, cata vreme exista o perceptie deformata in ceea ce priveste modul de functionare al sistemului financiar-bancar”.

Asociatia bancilor ar trebui sa stie insa ca instantele de judecata stiu foarte bine sa aprecieze cand bancherii fura fie din banca, fie din buzunarul clientilor. Iar, in ambele situatii, nu au fost putine cazurile ajunse in salile de judecata. Am avut banci devalizate, falimentate, dar si o groaza de clienti pacaliti. Dragi bancheri, nu mai incercati sa fugiti de justitie! Mai bine respectati legea si tratati clientii corect!

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult