Asigurarea obligatorie a locuintei trebuie cumparata de toti proprietarii

Legislatia privind asigurarea obligatorie a locuintei a fost din nou schimbata, astfel ca toti proprietarii trebuie sa cumpere acum aceasta polita. ExpertulBanilor.ro va prezinta ultimele modificari legislative.

Asigurarea obligatorie de locuinta costa 10 sau 20 euro, in functie de materialul de constructie al casei, si acopera pagube de pana la 10.000 sau 20.000 euro, in cazul in care se produc daune din urmatoarele riscuri:

  • inundatii naturale
  • alunecari de teren
  • cutremur.

 

Aceasta asigurare era obligatorie pentru toti proprietarii, dar exista o exceptie. Cei care aveau o asigurarea facultativa de locuinta, ce acoperea riscurile de mai sus, nu trebuia sa mai cumpere polita obligatorie.

De regula, toate asigurarile facultative cuprindeau riscurile respective, astfel ca oricine avea o polita facultativa nu trebuia sa mai plateasca niciun leu in plus.

inundatii-caseParlamentarii au votat modificarea legii

Si in vara lui 2012, CSA a incercat eliminarea acestei exceptii, insa pana la urma s-a revenit la forma initiala, deoarece normele contraveneau legii speciale. Acum s-a reusit chiar modificarea legii.

In 24 iulie 2013, s-a publicat in Monitorul Oficial Legea nr. 243 care modifica asigurarea obligatorie a locuintelor si elimina exceptia existenta pana acum (s-a abrogat art. 3, alin. 9). Aceasta lege a fost aprobata in Parlament cu 271 de voturi pentru si niciun vot importiva.

“Consiliul Legislativ a avizat favorabil, iar Guvernul actual sustine propunerea legislativa cu cateva amendamente, care au fost prinse si tratate ca atare”, a precizat in plenul Parlamentului initiatorul proiectului, Mihai Tudose, deputat PSD ales la Braila, pentru a-si convinge colegii sa voteze.

Care sunt principalele schimbari?

1

Toti proprietarii trebuie sa cumpere o asigurare obligatorie de locuinta

Conform modificarilor aduse, proprietarii sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie pentru locuinta, chiar si daca detin una facultativa. Pentru cei care detin o polita facultativa activa, obligatia intervine la expirarea acesteia.

2

Asigurarea facultativa nu va mai acoperi riscurile incluse in polita obligatorie

Noile asigurarile facultative nu vor mai putea acoperi riscurile incluse in asigurarea obligatorie. Practic, ele vor avea o fransiza de 10.000/20.000 euro (in functie de tipul constructiei) pentru cele 3 riscuri de dezastre naturale. Aceste riscuri vor putea fi asigurate printr-o polita facultativa, doar pentru sume ce depasesc pragul de 10.000/20.000 euro.

3

Asigurarea obligatorie poate fi achizitionata de la mai multe societatile de asigurare

Noile modificari legislative extind numarul societatilor de asigurare ce pot vinde polite obligatorii. Anterior, ele puteau fi vandute doar de catre societatile membre PAID (societatea care emite aceste polite).

In noile conditii, orice societate poate incheia un protocol cu PAID pentru a intermedia vanzarea acestor polite.

4

Asiguratii primesc un certificat de asigurare

Pentru ca asiguratii sa aiba certitudinea ca asigurarea obligatorie este emisa in conditiile legii, ASF (autoritatea care a preluat atributiile CSA) a elaborat un certificat de asigurare, care dovedeste subscrierea acestei polite si mentioneaza pretul exact. Astfel, cumparatorii trebuie sa primeasca acest certificat atunci cand achita prima de asigurare.

5

Primariile sunt incurajate sa aplice amenzi

Persoanele fizice care nu isi indeplinesc obligatia de a-si asigura locuinta pot fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei.

Constatarea contraventiilor se face de catre primari. Ei sunt incurajati acum sa aplice amenzile, deoarece 60% din amenzi se retin ca venituri in bugetul autoritatilor locale.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult