ASF vrea sa curete piata brokerilor de asigurari

asf3Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vrea sa impuna conditii mai dure pentru brokerii de asigurari, cu scopul de a reduce riscurile la care sunt supusi clientii carora le vand polite.

Brokerii de asigurari isi vor obtine mai greu autorizatia de functionare, conform unui proiect de norma publicat de ASF.

Autoritatea spune ca noile prevederi aliniaza cerintele de capital ale brokerilor cu cele ale institutiilor financiare nebancare (IFN) si coreleaza fondurile proprii cu volumul de activitate.

Brokerii vor fi mai bine capitalizati

Proiectul de norma impune brokerilor:

  •  un capital social minim de 250.000 lei;
  • sa incheie o asigurare de raspundere civila profesionala, cu o suma asigurata de minim 1,12 milioane euro pe eveniment si o suma agregata de 1,7 milioane euro;
  • sa detina in permanenta, fonduri proprii de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro.

 

Fondurile proprii sunt concepute ca un instrument de interventie in cazul manifestarii unor factori de risc la nivelul brokerilor, precum calitatea scazuta a serviciilor, vanzarea frauduloasa sau riscurile operationale (aferente proceselor de vanzare, modului de administrare a portofoliului si de administrare a banilor clientilor).

Norma repara erorile din trecut

Majorarea capitalului social este privita ca o actiune de corectie a greselilor de reglementare anterioara.

In 1991, brokerii de asigurare aveau nevoie de un capital minim de 25.000 USD, pentru ca in 2001, nivelul minim impus de lege sa fie redus la 5.000 USD. Ulterior, acest nivel urma sa fie actualizat periodic, dar acest lucru nu s-a mai intamplat.

ASF semnaleaza ca in intreg sectorul financiar, totii operatorii au fost nevoiti sa faca fata unor cerinte tot mai mari de capital. Toate celelalte institutii financiare pornesc acum de la o valoare minima a capitalului de 50.000 euro.

Noile cerinte de capital sunt necesare si pentru ca volumul primelor intermediate a crescut continuu, fara ca riscurile suplimentare asumate de brokeri sa fie acoperite in vreun fel.

Primii 50 de brokeri detin 73% din valoarea primelor intermediate, dar 60% dintre acestia functioneaza paradoxal pe capitaluri minime.

Conform calculelor ASF, 43% dintre societatile de brokeraj ar indeplini conditiile cumulative de capitalizare. Acest lucru arata ca multe societati cu pozitii de piata agresive si riscante sunt insuficient capitalizate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult