ASF a declansat falimentul Carpatica Asig

carpatica-sibiuASF a declansat procedura de faliment pentru Carpatica Asig, deoarece societetea este in stare de insolventa. Este a treia societatea de asigurare ce ajunge in aceasta situatie.

Carpatica Asig nu mai poate fi salvata, iar singura solutie ramasa este falimentul companiei. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a companiei in data de 27 iulie 2016.

Decizia a fost motivata de faptul ca societatea este in stare de insolventa. Hotararea a avut la baza mai multe rapoarte realizate de firme de audit independente (Deloitte si Mazars), precum si de raportul Fondului de Garantare al Asiguratilor.

La inceputul lui 2016, Carpatica Asig a intrat in procedura de rezolutie. Numai ca indicatorii financiari nu au inregistrat nicio imbunatatire. In primul semestru din 2016, capitalurile proprii au scazut de la minus 611 milioane lei la minus 613 milioane lei, iar marja de solvabilitate s-a diminuat de la minus 612,9 milioane lei la minus 615 milioane lei.

Investitorul startegic era o firma de carton

Singura solutie de salvare pentru Carpatica Asig era preluarea acesteia de catre un investitor, care sa capitalizeze compania. Acest plan a esuat in iunie 2016, cand ASF a respins dosarul depus de International Insurance Consortium.
 
Autoritatea a descoperit ca acest investitor era o companie infiintata in Olanda in data de 21 martie 2016, cu capital social de 1 euro. Acest vehicul era controlat de firma IIC Group, infiintata la aceeasi data, cu un capital social de 10 euro.

Actionarii IIC Group erau societatile Westerlaken Advisory (80%), cu capital de 18.000 euro si Maters Beheer (20%), cu capital social de 18.151 euro.  Actionarii acestor societati erau persoane fizice, a caror capacitate financiara nu a putut fi evaluata, in baza documentelor transmise catre ASF.

Daunele Carpatica Asig vor fi preluate de Fondul de Garantare al Asiguratilor

O data cu retragerea autorizatiei de functionare, ASF a declansat si procedura de faliment pentru Carpatica Asig. Acest lucru inseamna ca toate dosarele de dauna deschise la Carpatica Asig se vor transfera la Fondul de Garantare.

La 31 mai 2016, erau deschise 26.520 de dosare de dauna. Platite vor incepe abia dupa ce instanta va pronunta o hotarare definitiva privind deschiderea procedurii de faliment.

Conform experientei avute cu Astra Asigurari, pagubitii ar urma sa astepte in jur de 6 luni, pentru a-si primi banii de la Fond.

ASF vrea sa incurajeze asiguratii sa denunte politele existente

Chiar daca societatea si-a pierdut autorizatia, politele emise raman valabile pana la expirare. La 30 iunie 2016, Carpatica Asig avea un portofoliu de 1,3 milioane de asigurari emise, din care 936.089 polite RCA.

Acest lucru inseamna ca daca un sofer cu asigurare RCA la Carpatica Asig produce un accident, pagubitul trebuie sa deschisa dosar de dauna la Fondul de Garantare. Toate aceste noi dosare se vor plati cu intarziere, dupa decizia instantei.

Solutia ASF a fost sa oblige Carpatica Asig sa notifice toti posesorii de asigurari, ca sa denunte unilateral contractul. Ei isi recupera primele  – proportional cu perioada de valabilitate ramasa a politei – de la Fondul de Garantare.
 
Fondul poate plati o compensatie maxima de 450.000 lei per pagubit, falimentul Carpatica Asig urmand sa conduca la plata unor despagubiri estimate la 624 milioane lei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult