Ancheta DNA: Carpatica Asig a beneficiat de protectia ASF

carpatica-sibiu
Foto: Google Maps

Asigurarile RCA emise de Carpatica Asig au creat numeroase probleme pagubitilor. DNA a inceput o ancheta, deoarece suspecteaza ca unii functionari ASF au fost cointeresati sa inchida ochii la deficientele constatate.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala si ancheteaza modul in care autoritatea de supraveghere a controlat Carpatica Asig. Pe 28 ianuarie 2014 au fost efectuate perchezitii la sediile din Bucuresti si Sibiu si au fost retinute o serie de persoane.

DNA efectueaza cercetari penale fata de Ilie Carabulea, care controleaza Carpatica Asig, prin intermediul a doua firme la care este proprietar (Atalassib si Transcar).

In intervalul mai-iunie 2013, Ilie Carabulea, Marian Mirzac (fost director general la Carpatica Asig) si Radu Mustatea (membru in consiliul de administratie al Carpatica Asig), impreuna cu alte persoane, sunt suspectati ca au influentat controalele ASF, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In plus, au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari ASF.

Acuzatii de coruptie la nivelul conducerii ASF

Conform DNA, Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Marian Mirzan (care a ocupat aceasta functie in intervalul mai 2012 – aprilie 2013), pentru a fi ales in conducerea ASF.

Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata din aprilie 2013, Mirzac a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute de Carabulea si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor, pana la remedierea deficientelor.

Carabulea l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac, pe Radu Mustatea, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.

In schimbul protectiei oferite societatii de asigurare, Carabulea a dispus, in luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut lui Mirzac la un pret subevaluat, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari. Iar in luna august 2013, i-a fost remis lui Mirzac suma de 8.937,5 euro, remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare.

In schimbul acestor foloase, Mirzac  – in calitate de membru al conducerii ASF – a reusit sa influenteze doua controale dispuse de autoritate, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din ASF si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii, in scopul favorizarii societatii de asigurare.

Fostul presedinte CSA este urmarit penal

Totodata, procurorii DNA au inceput urmarirea penala si fata de George-Daniel Tudor, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si functionar cu atributii de conducere in ASF.

In perioada martie – aprilie 2013, Tudor – in calitate de presedinte al CSA – a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii ASF care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Ilie Carabulea. Aceste nereguli ar fi impus o majorare de capital de 15 milioane euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • Daniel Tudor si -a cumparat o diploma studii universitare la varsta de 47 de ani, nu a fost nicio data la cursuri, totul pe bani. Ca atare , acest Tudor nici nu avea dreptul sa fie ” implantat” la sefia CSA ! Coruptia insa a facut posibila aceasta scumpa gafa politica ! Un mafiot fara studii in conducerea CSA / ASF ! Daniel Tudor trebuie cercetat si sub acest aspect si trebuie sa returneze suma ce a fost incasata de la CSA/ASF . Abuz in serviciu deosebit de grav , angajand ca ” expert ” pe amanta acestui Tudor, Ramona Gunata, persoana care doar cu un an inaintea angajarii la CSA, la varsta de 32 de ani, cu greu si-a luat bacul. Tudor trebuie sa raspunda caror criterii a fost angajata Ramona Gunata . Si sa restituie sumele incasate inapoi, pentru placeri personale sunt alte posibilitati decat ca poporul sa plateasca pentru amanta lui !!!!!

Comentariile sunt inchise.