Aderarea la un fond nu garanteaza obtinerea unei pensii private

Foto: anankkml/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: anankkml/ FreeDigitalPhotos.net

Multe dintre persoanele care s-au inscris la fondurile de pensii s-ar putea sa nu primeasca in final o pensie privata, deoarece nu acumuleaza suficienti bani in cont.

Faptul ca te-ai inscris la un fond de pensie privata – obligatoriu sau facultativ – nu inseamna automat ca vei putea obtine la batranete o pensie privata. Dimpotriva, s-ar putea sa traiesti doar din pensia de stat.

Ce se intampla daca nu acumulezi suficienti bani?

Pensia privata se va putea cumpara la atingerea varstei de pensionare, din sumele acumulate la fondul de pensie. Daca suma este prea mica, atunci nu vei putea cumpara o pensie privata si cel mai probabil, vei avea de ales intre urmatoarele optiuni:

  • poti primi integral toti banii acumulati la momentul pensionarii, urmand sa te descurci cum poti cu ei. Dupa ce ii cheltuiesti, vei ramane cu doar cu pensia de stat, care de asemenea, va suferi diminuari, deoarece nu ai contribuit integral (o parte din sume au fost directionate catre fondurile de pensii. Calculatorul pensia de stat te ajuta se estimezi acest efect.);
  • poti primi suma acumulata in transe, pe o perioada limitata (de exemplu, 5 ani). Dupa aceasta perioada, vei ajunge in aceeasi situatie ca mai sus: trebuie sa traiesti doar din pensia de stat!

 

2 milioane de romani nu platesc contributii luna de luna

Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara arata ca aceste riscuri sunt destul de pregnante, deoarece foarte multe persoane nu contribuie, luna de luna, la fondurile de pensii. In medie, s-au platit contributii in ultima perioada doar pentru 60% dintre particiantii inscrisi la fondurile de pensii obligatorii.

Astfel, peste 2 milioane de persoane nu fac plati regulate. Iar cei care nu contribuie luna de luna, nu vor putea acumula suficienti bani la fondul de pensie si, implicit, nu vor avea bani in final pentru a cumpara o pensie privata.

Cele mai afectate sunt persoanele cu venituri scazute, cele care lucreaza ocazional cu carte de munca sau care intra periodic in somaj, dar si cei care lucreaza ca si persoane fizice autorizate, dar platesc contributii sociale la un nivel foarte scazut.

Prin urmare, inscrierea la un fond de pensie este doar primul pas. Pentru ca sa ai dreptul la o pensie privata, trebuie sa platesti si contributii. ExpertulBanilor.ro te ajuta sa estimezi nivelul contributiilor cu ajutorul calculatorului de pensie privata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult